„Paní komisařka řekla, že bude tak týden trvat, než komise vyhodnotí všechny zprávy a poskytne vyjádření," uvedl ministr. Evropská komise se loni v září formálně obrátila na Česko s žádostí o informace ohledně údajné diskriminace romských dětí v českém vzdělávacím systému. Jedná se o zahájení řízení, které může skončit sankcemi.

Neziskové organizace i nedávná zpráva Amnesty International upozorňují, že romští žáci mají příliš velké zastoupení v praktických školách. Pohybuje se kolem 30 procent, zatímco Romů v populaci jsou maximálně tři procenta. Chládek naopak připomíná zjištění České školní inspekce, že se čím dál více romských dětí vzdělává podle běžného programu pro základní školy. Méně se totiž využívají zúžené osnovy pro lehce mentálně postižené žáky, podle nichž se často učí na základních školách praktických, ale mohou se používat také na běžných školách.

Podpůrné domácí prostředí

„Já osobně si myslím, že jsme udělali řadu kroků a výsledky jsou pozitivní. Například během posledního školního roku se přes 11 procent dětí z romského etnika posunulo do hlavního vzdělávacího proudu," řekl Chládek.

Připomněl, že problém je dlouhodobý, představa EK je, že řešení půjde rychleji a děti z romského etnika budou v hlavním vzdělávacím proudu. Ministr soudí, že problém bude vyřešen po zavedení povinného posledního roku předškolního vzdělávání. Řada dětí ze sociálně znevýhodněných skupin není podle něj v hlavním proudu především proto, že nemají podpůrné prostředí doma. „Povinným předškolním rokem by se vyrovnal rozdíl a nebylo by možné, aby docházelo k tomu, že bude někdo z hlavního proudu vyřazen předčasně a neprávem," uvedl.

Podle zprávy Amnesty International založené na loňském průzkumu jsou Romové diskriminováni také v hlavním vzdělávacím proudu. Vznikají podle ní segregované romské školy, na kvalitnějších školách bývají Romové šikanováni. Chládek tato zjištění odmítl s tím, že český vzdělávací systém rozhodně není nastaven diskriminačně. Případné utlačování romských dětí považuje za selhání jednotlivců, které by měli postižení hlásit České školní inspekci.