Vůbec nejnižší teplotu, minus 5,1 stupně Celsia, naměřili dnes ráno na Rokytské slati na Šumavě, kde však rekord odolal. Nejtepleji bylo v pražském Klementinu, a to 14,4 stupně.

Průměr dnešních ranních teplot na stanicích s nadmořskou výškou do 600 metrů nad mořem byl 8,9 stupně Celsia. V pondělí i v neděli byl průměr sice ještě o pět respektive osm desetin stupně nižší, dnes ale bylo více stanic s nízkými hodnotami.

Volby, urna - Volby - ilustrační foto.
Krok zpátky. Poslanci odmítají návrat k parlamentní volbě prezidenta

"Proto bylo překonáno (nebo vyrovnáno) i více rekordů minimálních teplot, které byly v předchozích dvou dnech spíše sporadické," vysvětluje meteorolog Martin Tomáš.

Rekordy padly na dvou desítkách stanic

Nové teplotní minimum pro 10. červenec dnes padlo nebo bylo vyrovnáno na dvou desítkách měřicích stanic s délkou záznamů alespoň 30 let. Patřila k nim i stanice v Klatovech, která měří teplotu už 104 let. Dnes v Klatovech naměřili 5,3 stupně Celsia, o 0,7 stupně méně než v dosud rekordním roce 1969.

Tabulku rekordně nízkých teplot pro 10. červenec přepsalo dnešní ráno také například v Návsí na Frýdecko-Místecku, kde teplota klesla na 6,4 stupně. Nový rekord má také Liberec (5,1 stupně), Plzeň-Bolevec (3,2 stupně) či Broumov na Náchodsku (4,8 stupně).

Václav Kuchynka z malé vesničky Český Závidov u východní hranice tehdy polské Volyně s dalšími volyňskými Čechy v 1. čs armádním sboru
Těžký život volyňských Čechů: v Sudetech utlačování, poté život pod dohledem StB