Dubnový průzkum, jehož výsledky poskytla ředitelka Osvětové besedy Zuzana Labudová, se uskutečnil jako součást projektu Rovnoprávnost není sprosté slovo. Odpovídalo 159 žáků jediné vojenské střední školy v Česku, z toho 128 chlapců a 31 dívek. Odpovídalo to zastoupení obou pohlaví ve škole, kterou navštěvuje pětina dívek.

Téměř 60 procent chlapců, ale jen pětina dívek si myslí, že ženy mohou udělat v české armádě stejnou kariéru jako muži. Možnost, že to ženy mají těžší, vedle více než poloviny dívek zvolilo také 30 procent chlapců.

Dívky také mnohem častěji připouštěly možnost, že se v armádě objevují případy diskriminace kvůli pohlaví. Podle 58 procent dívek jsou ženy diskriminovány. Odpověď, že takové jednání v armádě neexistuje, zvolila asi třetina dívek a 59 procent chlapců.

Kariéra v armádě

Bez ohledu na pohlaví chtějí žáci střední vojenské školy svou kariéru spojit s armádou. Jinou představu má šest procent chlapců a sedm procent dívek. Pokud je měřítkem vysněná získaná hodnost, mají vyšší kariérní ambice dívky. Zatímco hodnost rotného by stačila 27 procentům chlapců, s rotnou by se spokojilo jen sedm procent dívek. Minimálně hodnosti majora chce dosáhnout 18 procent chlapců a čtvrtina dívek.

Dívky mají větší pochybnosti, že o výši platu v Armádě ČR skutečně rozhoduje pouze vzdělání, praxe a výkon. Devětadvacet procent dívek uvedlo, že vedle těchto faktorů hraje roli také pohlaví.

Součástí projektu Rovnoprávnost není sprosté slovo bylo také sedm besed o rovných právech v české společnosti i armádě, které se v této škole konaly.

Vojenské školství má v Moravské Třebové tradici už od 30. let minulého století. Patrně největšího rozmachu dosáhlo v 70. a 80. letech, kdy v rozsáhlém areálu na okraji města působilo Vojenské gymnázium Jana Žižky. Po celkové reorganizaci české armády tam byla zřízena Střední technická škola ministerstva obrany, která po deseti letech dostala nynější název Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola ministerstva obrany.