„Miminku se daří dobře, neonatologové ho už odpojili od hadiček a po malých dávkách krmí přirozenou cestou,“ řekla Deníku mluvčí Thomayerovy nemocnice v Krči Martina Štanclová.

Ještě před třemi dny měli lékaři vážnou obavu, aby chlapec přežil. Kromě řezné rány na hlavě totiž několik hodin starého chlapce ohrožovalo silné podchlazení. První noc na novorozenecké JIPce přečkal s kosíláním tlaku a nemohl močit. Od pátku se začal jeho stav pomalu zlepšovat.

A jak k nálezu miminka, jehož nemocniční personál pojmenoval Čtvrtek ve skutečnosti došlo?

„Takový šok jsem ještě nezažil. Když jsme se asi po pěti minutách po oznámení našeho operátora do Hrusické ulice dostavili, ihned jsme se se svým parťákem podívali do kontejneru. Odkryl jsem igelitovou tašku, ve které měl novorozenec být. Taky ano. Chlapeček otevřel oči a začal plakat,“ popsal své zážitky policista Zdeněk Matušík z ďáblické pohotovostní mototorizované jednotky.

„Na jeho tělíčku jsem spatřil zbytek placenty. Byla zima, a malého naháčka jsem bleskově zabalil do své služební policejní bundy. Odnesl jsem novorozeně do policejního auta a pustil topení naplno. Mezitím jsme volali záchranku. Pocity se mě mísily. Měl jsem chvílemi vztek na toho, kdo je schopen hodit dítě do popelnice a zároveň strach o jeho život. Sám jsem otcem malého chlapečka,“ doplnil.