"Náhradní autobus s celkem 38 turisty z havarovaného autobusu je již v Polsku, v České republice kromě šesti zraněných v nemocnicích zůstávají také tři dospělí," řekl pracovník velvyslanectví. Zranění byli po nehodě odvezeni do nemocnic v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově a Dvoře Králové, hospitalizovaní zůstávají již jen ve dvou z nich. V hradecké nemocnici je vedle chlapce také žena se zlomeninou. Lékařský náměstek hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl dnes řekl, že žena zřejmě bude brzy propuštěna. V náchodské nemocnici, která ve středu ošetřila v souvislosti s nehodou celkem devět lidí, zůstávají čtyři zranění. "Většinou se jedná o lehčí zranění," řekla mluvčí náchodské nemocnice Hana Voborníková.

Průběh nehody

Nehoda se stala ve středu po 11:00 na silnici k Hořičkám. „Zájezdový autobus s 47 pasažéry, převážně dětmi v teenagerovském věku sjel z hlavní trasy, kterou v tu dobu blokovala nehoda, a vydal se po silnicích nižší kategorie," uvedla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. Na silnici však ležela vrstva rozbředlého sněhu, na níž autobus dostal smyk a převrátil se na pravý bok do pole mimo silnici. „První zprávy od svědků nehody hovořily o 40 až 50 zraněných lidech," řekl mluvčí královéhradeckých krajských záchranářů Ivo Novák.

Zdravotníci pro příjezdu na místo počet zraněných odhadli asi na jedenáct, v nejhorším stavu byl patnáctiletý chlapec, který utrpěl několik vážných poranění. Záchranářům se hocha podařilo oživit a vrtulník ho transportoval do nemocnice. „Na traumacentrum jsme chlapce předali v kritickém stavu," sdělil Ivo Novák. Další dvě ženy utrpěly středně těžká zranění, osm dětí bylo se zraněními převezeno do okolních nemocnic. Zbylé cestující odvezli hasiči do jídelny nedalekého družstva, kde je vyšetřil lékař a nařídil převoz dalších tří dětí.

"Policie nehodu dále vyšetřuje, policisté zahájili úkony trestního řízení pro možné spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a vyslechli několik svědků," uvedla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.