Deník

Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chmel léčí žaludek. Nahradí antibiotika?

Praha – Lepší pivo v žaludku nežli voda na plicích, říkával Jára Cimrman. Jeho slova svým způsobem potvrzuje výzkum, na němž již několik let pracují odborníci v pražské Thomayerově nemocnici. Ti totiž zkoumají antibakteriální účinky chmele – a zjistili, že pomáhá při léčbě vředů 
a žaludečních zánětů.

4.6.2013 1
SDÍLEJ:

Thomayerova nemocniceFoto: čtk

Viníkem chorob, s nimiž umějí léčivé látky chmele zatočit, je bakterie Helicobacter pylori (HP). Tento bacil žije na povrchu sliznice žaludku či dvanácterníku a způsobuje tam chronické záněty, vředy 
a při dlouhodobém působení přispívá i k rakovině žaludku. Lékaři s ním dosud bojují prostřednictvím antibiotik – ta ale někdy nefungují a nemoc se vrací.

„Infekční onemocnění se dnes léčí antibiotiky. Jejich účinnost ale v poslední době výrazně klesá vlivem šíření rezistentních bakteriálních kmenů. Vývoj nových antibio᠆tik není tak rychlý, jak sepředpokládalo a jak by bylo potřeba. To je jeden z důvodů, proč se obrací pozornost na látky přírodního, zejména rostlinného původu. V podstatě jde o návrat k lidové medicíně, ale na kvalitativně vyšší úrovni," říká primář oddělení klinické mikrobiologie krčské nemocnice Pavel Čermák.

Na zkoumání v Thomayerce se podílí i Výzkumný ústav potravinářský a Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze. Týmu se podařilo vynalézt způsob, jak dlouhodobě skladovat čerstvý chmel, aniž by se z něj ztratily léčivé vlastnosti. To se totiž stává při jeho sušení, zatímco nové tlakové ošetření vlastnosti zachovává.
„Podařilo se shromáždit světově asi největší sbírku kmenů bakterií HP, zachycených od pacientů se žaludečním onemocněním. Na nich byl testován chmel upravený touto novou metodou. Laboratorně bylo prokázáno, že účinky tlakově ošetřeného chmele se blíží účinkům antibiotik," vysvětluje Pavel Čermák. Odborníci tak na základě výsledků podali návrh na možnost využít chmel jako potravinový doplněk, který by se využíval při infekci HP bakteriemi.

„Výhodou těchto potravinových doplňků je to, že je 
v nich chmel v čerstvé podobě. Nedochází tedy ke ztrátám účinných látek sušením ani 
k jejich naředění, jak se děje například při vaření piva," doplňuje Milan Houška z potravinářského ústavu.

„Chmel navíc obsahuje řadu dalších látek s pozitivními účinky, například rostlinné estrogeny, látky s protirakovinným účinkem a antioxidanty," uzavírá Alexandr Mikyška z pivovarského ústavu.

Autor: Michaela Koubová

4.6.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Kateřina Perknerová.
4 13

Pohledem Kateřiny Perknerové: Okamurovy řeči

Ilustrační foto.
3 10

Změna ve vyhlášce dopadne na pacienty. Připlatí si více za léky

Tatra drtí kopce a Zeman rozverně poplácává: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. října 2017.

Lidé možnost nákazy virem HIV stále podceňují

V Česku žije podle průzkumu Státního zdravotního ústavu z konce srpna tohoto roku 3087 osob s diagnózou HIV. Navzdory neustálému nárůstu počtu případů nákazy virem HIV, který způsobuje smrtelnou chorobu AIDS, se lidé v České republice nemoci neobávají.

Hasiči nacvičovali záchranu zaklíněného člověka. Zpod trolejbusu z kovošrotu

/FOTOGALERIE/ Zvedání několikatunového trolejbusu si vyzkoušeli hasiči v brněnském kovošrotu. Pracovníci všech směn ze stanic Brno-město si tak nacvičili náročnou činnost. Rychlost jejich zásahu totiž jednou může zachránit lidské životy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení