„Navýšení na 3,2 miliardy korun je hlavně kvůli zvýšení cen stavebních prací,“ sdělil ředitel Národní knihovny (NK) Vlastimil Ježek v ČT.

Podle ředitelky novodobých fondů NK Bohdany Stoklasové však bude možné sumu upřesnit až po vypracování studie o proveditelnosti stavby.

Ta totiž přesně určí náklady na realizaci projektu, zatímco původní odhady nákladů byly na nekonkrétní stavbu na Letné.

„Na vypracování studie jsme připraveni, ale bohužel nemůžeme nic udělat, dokud nejsou pozemky na Letné naše. Je to začarovaný kruh,“ vysvětlila Stoklasová.

Přijdou Pražané o robota v knihovně?

Pokud bude vyhlášena nová soutěž na budovu Národní knihovny, přišli bychom o unikátní robotický systém vyhledávání knih, který nemá obdobu nejen v České republice, ale ani ve světě.

„Kaplického návrh je úžasný a už pomalu vstupuje do učebnic. Závidí nám ho bez nadsázky celý knihovnický svět, byť ještě nestojí,“ řekl včera v České televizi ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek.

Navíc si neumí představit, kolik lidí by bylo ochotných se do nové soutěže přihlásit a kdo by se chtěl stát členem poroty.

Autor návrhu, architekt Jan Kaplický, by podle Ježka zájem o účast v soutěži určitě neměl.

Robotický systém pro Prahu by tak zůstal pouze na papíře.

Díky němu by přitom v nové budově měli čtenáři dostávat vybranou knihu už za pět minut od objednání.

Robot v podobě mechanického pojízdného ramene funguje ve světě jen v několika menších knihovnách, ne však v tak rozsáhlém fondu, jaký mápražská Národní knihovna.

Pricip fungovéní unikátního robota pro výdej knih. Klikněte pro zvětšení.

Vznikne odborná komise. Neví se však zdali is Kaplickým

Posun v nepřehledné situaci okolo knihovny na Letné by mohla přinést odborná komise, jejíž vznik navrhl minulý týden primátor Pavel Bém. Mohli by v ní být představitelé Prahy, architektů a Národní knihovny. Zatím však není jasné, kdy vznikne a kdo v ní konkrétně bude sedět.

„Složení komise se dozvíte, až bude hotová,“ sdělil Bém. Představitelé knihovny vznik komise vítají. „Jednáním se nebráníme, důležitější je však v tuto chvíli vyřešit problém s pozemky,“ řekl Ježek.

Podle něj není jasné, zda Kaplický bude členem komise, určitě ale bude muset její rozhodnutí schválit.

„Není totiž možné návrh upravovat či stěhovat bez jeho vědomí. K tomu je třeba jeho souhlas,“ dodal Ježek.

Na práci komise se podle něj určitě musejí podílet experti z Národní knihovny.

„Mluvíme totiž o knihovně, ne o jakékoli architektonické stavbě,“ zdůraznil. Šéf pražské ODS Jan Bürgermeister nevyloučil, že knihovna bude nakonec stát na Letné.

„Třeba se ale najde lepší řešení, které pana Kaplického uspokojí,“ dodal. Architekta Kaplického sev neděliDeníku nepodařilo zastihnout.