Padesátka českých policistů vyrazila na maďarsko-srbskou hranici na konci října a jejich mise za několik dnů končí. „Shodli jsme se na tom, že mise českých policistů na maďarském území byla přínosná, a jsme připraveni se do Maďarska kdykoli vrátit. Naši policisté budou dále působit ve Slovinsku a nejpozději od února i v Makedonii," uvedl Chovanec na tiskové konferenci po jednání s Pintérem.

„Byli jsme schopni na modelu V4 (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) vytvořit společné policejní jednotky a myslím si, že je to příklad i pro budoucí vývoj v Evropě," dodal český ministr. Jeho maďarský kolega působení českých policistů ocenil a spolupráci označil za velmi dobrou a harmonickou.

Pokud jde o celkové řešení migrační krize, Evropa podle Chovance pochopila, že musí přidat. I francouzský a německý ministr vnitra prý říkají nyní to samé, co Češi tvrdili již šest měsíců, a sice, že je potřeba budovat mezinárodní policejní jednotky, střežit schengenskou hranici, spolupracovat mezi zeměmi, ale rovněž diskutovat s Tureckem, přes které imigranti přicházejí do Evropy. „Chci pevně věřit, že Evropa s touto iniciativou vstupuje na správnou cestu, že opustila debatu o kvótách a začíná se zaměřovat na věci, které budou fungovat. Kvóty fungovat nemohou," uvedl český ministr s tím, že podle posledních informací se dosud z navrhovaných 160.000 uprchlíků podařilo přesídlit jen 160.

Nachodí desítky kilometrů

Chovanec měl možnost navštívit i operační středisko maďarské policie v Szegedu, odkud se ostraha části hranic řídí. Tamější policisté mají na starosti asi 70 kilometrů z celkových 175 kilometrů maďarsko-srbské hranice. Místní policisté českému ministrovi představili systém, který používají: kromě pěších hlídek u hranic působí i motorizované jednotky, ale využívají se také vrtulníky, deset stabilních termokamer i další mobilní termokamery a bezpilotní letadla (drony).

Zatímco před několika měsíci u hraničního přechodu Röszke přes hranici přecházelo až deset tisíc uprchlíků denně, poté, co byl na zelené hranici vystaven plot, se migrační proud se přesunul do Chorvatska a odtud do Slovinska. Do Maďarska nyní denně přichází jen asi pět až 15 uprchlíků, jsou ovšem dny, kdy nepřijde nikdo.

„Ve středu to bylo sedm ilegálních uprchlíků, byli ze Srí Lanky i z Kosova. Ze celou dobu toho našeho šestitýdenního působení tady jsme zajistili 179 ilegálních osob včetně několika převaděčů," popsal velitel české jednotky v Maďarsku Marek Hruška. Převaděči jsou podle něj čím dál tím sofistikovanější a uprchlíky si na cestě Evropou předávají. „Setkali jsme se tady dokonce s tím, že v noci například srbští převaděči přecvaknou plot, nachystají díru, zapíšou si GPS data a stáhnout se od plotu. Pak ilegální skupinu posílají podle navigace a na dalších souřadnicích na ni čekají už další převaděči, kteří je odvážejí do Budapešti nebo směrem do Rakouska," dodal.

Čeští policisté slouží ve společných hlídkách se svými maďarskými a slovenskými kolegy a někdy se k nim připojí i maďarský voják. Směny jsou dvanáctihodinové, denní a noční, a policisté při nich často nachodí desítky kilometrů. „To nasazení tady je opravdu masivní, hlídky chodí v těsných rozestupech, každá má na starosti zhruba dvoukilometrový úsek," uvedl velitel českého kontingentu. „Když jsme tady začali působit na začátku listopadu, tak se tady nasazovalo na jednu dvanáctihodinovou směnu dokonce 300 lidí na ten sedmdesátikilo­metrový úsek. 300 lidí přes den, 300 přes noc," dodal.