„Nebráním se vést diskuzi o bezpečnosti na stadionech," řekl Chovanec v rozhovoru pro Radiožurnál s tím, že na tento týden se připravuje schůzka s předsedou FAČR Miroslavem Peltou, zastupujícím policejním prezidentem Tomášem Tuhým a Chovancovým prvním náměstkem Janem Sixtou. „Podle mě je však třeba nejprve naplno využívat stávající legislativu," do­dal.

Chovancovi se například nelíbí, že kluby častěji nevyužívají adresný ticketing na jméno. „Viděl jsem manuál z roku 2009, co všechno mohou kluby dělat. Například adresný ticketing, díky kterému se přesně ví, kteří lidé v sektoru jsou, a na základě kamerového systému se pak dají identifikovat. Ale kluby to prostě nechtějí," prohlásil Chovanec.

Rovněž se domnívá, že se udělovalo příliš málo trestů zákazu vstupu na stadiony. „Podle stávajícího zákona lze udělit zákaz na deset let, to je dostatečně dlouhá doba, aby to mělo výchovný důsledek. Jenže těch trestů bylo na můj vkus uděleno málo," řekl Chovanec.

Mobilní soudy

Za jeden z důvodů považuje to, že se provinění fanoušků často řeší jen jako přestupek. „Pokusili jsme se o mobilní soudy, ale většina fanoušků je tak opilá, že je nelze soudit. A státní zástupci, kteří jsou na stadionech, většinou prohřešky označí za přestupky a nejde tak zavést správní řízení," míní Chovanec.

Proto si myslí, že zavádět nové opatření, než začnou fungovat ta současná, je zbytečné. „Bez spolupráce s kluby, využíváním kamerových systémů, adresného ticketingu a dalších věcí, s tím nepohneme. Jestli kluby chtějí chránit své klienty, tak mají chtít chránit těch 99 procent slušných a holt na to doplatí ti, kteří dělají problémy," dodal Chovanec.

Jako řešení situace nevidí ani návrat policie na stadiony. Momentální model, kdy policie čeká před stadionem, jestli nebude třeba jejího zásahu, považuje za dostatečný a nechce, aby stát přebíral finanční odpovědnost za bezpečnost na akcích, které jsou soukromé.

Zásah vyšel na 3,5 milionu

„Pokud to bude politická vůle a seženou se dodatečné finanční prostředky, tak se tam policie může vrátit, ale je třeba si říct, že je to přenesení financování zabezpečení stadionu z pořadatelů, kteří vybírají vstupné, na stát. Otázka je, jestli je to správné," prohlásil ministr vnitra.

Zásah policie při sobotním ligovém utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou, při kterém chuligáni vytrhali desítky sedaček, zničili plot a policisté museli 31 osob zadržet, vyšel podle Chovance na 3,5 milionu korun.