Podle vnitra i ČP nahrávky šířené do médií obsahují nepodložená a vykonstruovaná tvrzení a souvisí s obchodním sporem.

„Informace a nahrávky, jež jsou v současné době záměrně šířeny do vybraných médií, obsahují nepodložená a vykonstruovaná tvrzení. Samotné selektivní zveřejnění má pak s největší pravděpodobností narušit běžící vyšetřování a poškodit osoby, jež k tomuto vyšetřování dali podnět," uvedla mluvčí ministerstva Lucie Nováková v tiskovém prohlášení, které obdržela redakce.

Nahrávku podle Neovlivní.cz vlastní podnikatel Lukáš Čadek, který se s Českou poštou soudí o 27 milionů korun kvůli ukončené spolupráci. Nejmenovaný člen středočeské sociální demokracie, kterého se serveru nepodařilo kontaktovat, na ní údajně slibuje, že získá nový kontrakt za celkem tři miliony korun, dva pro ČSSD, jeden přímo pro ministra Chovance, do jehož gesce pošta spadá.

Ministr vše popírá

Chovanec podle serveru popřel, že by za Čadkem kohokoli posílal, natož s korupční nabídkou. „Určitě ne. Nebyl k tomu žádný důvod," řekl ministr. Podle svého úřadu byl ministr informován o existenci nahrávky, na níž údajně vystupuje Čadek a osoba, jež se pokoušela už dříve kontaktovat člena vedení České pošty. „Tato osoba se na nahrávce údajně pokouší vzbudit dojem, že je schopna vyřešit obchodní spor s ČP. K získání důvěry má uvádět celou řadu tvrzení, jejichž obsah je dle všeho záměrně smyšlený," uvedlo vnitro.

Čadek podle serveru trestní oznámení bezprostředně po korupční nabídce nepodal, ačkoli se na případ vztahuje oznamovací povinnost. Uvedl, že se obracel na Vrchní státní zastupitelství, následně uložil svému právníkovi, aby podal trestní oznámení. Váhání údajně vysvětluje skutečností, že policie spadá pod vnitro řízené právě Chovancem.

Spory Čadka s Českou poštou začaly podle serveru před nástupem Chovance na vnitro. Firma s podnikatelem spolupracovala v oblasti prodeje zboží na pobočkách. Čadek tvrdí, že mu lidé z pošty následně přislíbili další zakázky, on nakoupil zboží, ale firma nakonec od další spolupráce ustoupila. Smlouvu na to ovšem nemá, jako důkazy uvádí emaily, jejichž pravost ale zaměstnanci pošty zpochybňují. Podnikatel, který po ukončení spolupráce s poštou zkrachoval, se nyní se státem soudí a požaduje 27 milionů korun, aby mohl dostát svým dalším závazkům, uvedl server.