„Na Ukrajině začala občanská válka. Režim se pravděpodobně v současné době v současné době snaží nasazením armády převzít kontrolu," řekl Chovanec. Situací v zemi na samotné hranici Evropské unie se dnes bude zabývat i česká vláda. „Velmi nás to trápí, samozřejmě," dodal Chovanec.

Vízový styk pro ukrajinské občany přijíždějící do Česka by se podle něj zatím neměl „rozmělňovat". Cílem je, aby nedošlo k masivnějšímu přílivu Ukrajinců do střední Evropy, uvedl. „Pokud by se tam zhoršila humanitární situace, tak já nemohu vyloučit změnu názoru," řekl novinářům.

Kroky vlády reagující na ukrajinskou situaci hodlá podpořit i opoziční ODS. Oznámil to dnes její místopředseda Jan Zahradil. „Násilné střety a rostoucí počet mrtvých jsou tragédií, která destabilizuje celou zemi i okolní region. V této kritické situaci je zapotřebí, aby česká zahraniční politika působila jednotně," uvedl v tiskovém prohlášení.

Obavy z vlny násilí

Spojené státy vyzvaly ukrajinské prezidenta Viktora Janukovyče, aby stáhl z kyjevských ulic vládní jednotky nasazené proti demonstrantům. Washington má „vážné obavy" z vlny násilí, která propukla v úterý. Polský premiér Donald Tusk chce kvůli nynějšímu násilí v Kyjevě přimět vedoucí představitele EU k vyhlášení sankcí vůči ukrajinské vládě.