Chovanec se na Vysočině mimo jiné nechal slyšet, že by strana měla zvážit, jestli by nebylo vhodné pro kandidaturu na předsedu oslovit i nestraníky. Strana, jak míní Chovanec, potřebuje v čele člověk, jenž bude mít silnou podporu členů i mandát. 

Přímá volba předsedy by nahradila volbu sjezdu. Ten volí předsedu podle stanov strany na dobu dvou let. Ústřední výkonný výbor však může rozhodnout právě o přímé volbě. Ústřední výbor by se pak mohl sejít již v listopadu. 

Ilustrační foto.
Česko si připomíná výročí vzniku Československa

Chovanec na Vysočině také uvedl, že se nebrání tomu, aby se případný sjezd strany uskutečnil dříve než v dubnu. Tento termín však považuje za vhodný, aby straníci měli dostatek času objet regiony a představit tam svůj program a koncepci. 

Sociální demokracie mimořádným sjezdem reaguje na debakl ve sněmovních volebách, kde získala jen 7,27 procenta hlasů. Chovanec vnímá, že za debaklem mimo jiné stojí chyby v komunikaci, například kolem květnových událostí kolem demise vlády. Strana by se měla otevřít novým členům, odborářům, studentům nebo levicovým intelektuálům.  

Poslanec Jan Chvojka poskytl 7. dubna v Praze rozhovor Deníku.
Poslanecký klub ČSSD povede končící ministr Chvojka