„Lidé byli pod obrovským tlakem, dnes se jim některé věci zpětně vracejí. Musejí podat výpovědi u policie, pod dozorem státního zástupce," uvedl Chovanec. Výpovědi podané na policii mohou podle něj změnit minutovník událostí, s nímž vyšetřovatelé pracují. „Pokud bude změněn, předstoupíme před veřejnost a řekneme: ano, policie mohla pochybit v tomto časovém sledu. Ale nechme, aby se to vyšetřilo," řekl ministr.

Rozpory jsou podle něj i ve výrocích muže, který část útoku přežil zavřený na toaletě. Dnes na Primě postup policie kritizoval. Policisté podle něj věděli, kde se skrývá, ale nepomohli mu. „Policie pro mě vůbec nic neudělala," řekl. Kromě policie telefonoval i manželce, byl s ní po celé dvě hodiny, kdy se ukrýval, v kontaktu. Policie manželku stále nevyslechla," řekl.

„Policie si do poslední chvíle myslela, že tam jsou živí lidé a že vyjednávají s pachatelem, který bude chtít výkupné nebo bude chtít nějak komunikovat  a bude tendence a snaha, aby se lidé dostali zdraví ven," uvedl ministr. Hlavní motiv policie podle něj byl zachránit životy, policisté prý nemohli vědět, že v době, kdy pachatel komunikuje s médii i policisty, lidé již nejsou naživu.

Obhajoba zásahu

Postup policie hájil i krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček. Velitelé zásahu podle něj měli zlomek informací, které jsou k dispozici dnes. Odmítl i kritiku, že policie nepostupovala podle metodiky, kterou má pro zásah proti aktivnímu střelci, podle níž mají situaci jako první řešit policisté na místě, nikoli čekat na speciální jednotku.

„Hlídka si oblékla vestu, vzala pistole a utíkala na místo činu. Pachatel je viděl, zahájil proti nim palbu, jen souhrou šťastných náhod není nikdo z policistů mrtvý nebo zraněný," uvedl Tkadleček. Připomněl, že policisté v podobné situaci volí z několika variant zákroku. „První varianta u čisté verze aktivní střelec je útok, střelba, v podstatě pudové řešení situace. Druhá je vyhodnocení situace, určitá taktická přestávka, vyžádaní posil, zaujetí nových pozic a znovu řešení situace," řekl. Nejčastější je podle něj kombinace těchto dvou metod – tak tomu bylo i v Uherském Brodě.

„O útok aktivního střelce se z pohledu policie jednalo prvních 15 minut, což je neuvěřitelně krátká doba. Od 13:05 se jednalo o vyjednávání. Kombinujeme útok aktivního střelce s vyjednáváním. Dokud je jakákoli šance vyjednat propuštění rukojmích, vyjednat ošetření zraněných, živí mají přednost před mrtvými," řekl .

Střílel hned po příchodu

Právě ústup policie kritizují svědci střelby i policejního zákroku. Zásahová jednotka vnikla do budovy po 14:20. Mezitím policie s pachatelem vyjednávala, protože se domnívala, že drží živá rukojmí. Dosavadní informace ale naznačují, že pachatel vraždil hned poté, co přišel na místo. Kuchařka z restaurace ale v pátek televizi Prima řekla, že výstřely byly slyšet i poté, co se stáhla první policejní hlídka.

Třiašedesátiletý obyvatel Uherského Brodu zastřelil v úterý v restauraci Družba osm lidí, k nimž zřejmě neměl žádný bližší vztah. Pachatel potom spáchal sebevraždu. Jedna žena byla při střelbě zraněna, jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. Druhým východem uniklo z Družby osm lidí včetně provozovatele podniku. Podle médií další tři lidé utekli předním východem, když jeden z nich židlí na chvíli zneškodnil pachatele.