Detektivové z oddělení hospodářské kriminality vyzývají poškozené, aby svá oznámení podávali na nejbližších místních nebo obvodních oddělení policie, připomněl v úterý Jan Daněk z ředitelství pražské policie. Konstatoval, že pokyny, jak postupovat, dostala všechna policejní oddělení v republice.

„V případě, že byl někdo poškozen v souvislosti s tímto slevovým portálem, může věc oznámit na kterékoliv policejní služebně v České republice," uvedl Daněk. Případné rady k tomuto případu lze od kriminalistů získat prostřednictvím telefonního čísla 974 860 813.

Čtěte také: Zkrachovalý slevový portál NákupvAkci.cz vykázal ztrátu 45 mil. Kč

Česká obchodní inspekce (ČOI) již dříve oznámila, že si zákazníci portálu stěžovali, že nedostali zakoupené zboží či služby. "Stěžovali si v drtivé většině na to, že nedostali zaplacené zboží nebo službu," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Desítky lidí si stěžují na údajně podvodné jednání NákupvAkci.cz také v recenzích na vyhledávači slev Skrz.cz, který již kvůli rostoucímu počtu negativních recenzí ukončil s portálem NákupvAkci.cz spolupráci.

Přečtěte si: Majitel české Heureky koupil srovnávače cen v Maďarsku a na Balkáně

Soud zamítl insolvenční návrhy na slevový portál NákupvAkci.cz
Městský soud v Praze zamítl insolvenční návrhy na provozovatele slevového portálu NákupvAkci.cz, firmu Garuma. V návrzích chyběly podle soudu například některé podrobnosti o pohledávkách a další potřebné údaje. Vyplývá to z informací v insolvenčnímrejstříku.

Společnost Garuma dnes sdělila, že se proti rozhodnutí soudu do 14 dnů odvolá a zároveň podá další opravený insolvenční návrh. Jeden návrh podala v polovině prosince firma Hostely Praha a další krátce poté sama Garuma. Portál NákupvAkci.cz vyšetřuje policie kvůli možným podvodům, poškozených budou zřejmě tisíce. Firma tvrzení o podvodu odmítá, lidé prý budou odškodněni.

Jeden z největších tuzemských slevových portálů NákupvAkci.cz v polovině prosince ukončil činnost a rozhodl se podat na sebe návrh na insolvenci. Zdůvodnil to v prohlášení na svém webu navyšujícími se ztrátami, které za šest let fungování portálu dosáhly 45 milionů korun. Stejnou částku uvedla Garuma i v insolvenčním návrhu jako celkovou sumu svých dluhů.

Společnost Hostely Praha ve svém insolvenčním návrhu sdělila, že jí Garuma dluží asi 1,28 milionu korun. Portál NákupvAkci.cz totiž podle Hostelů Praha prodal lidem vouchery na ubytování, Hostely Praha pak klienty portálu ubytovaly, ale od Garumy za to nedostaly dohodnutou část peněz z prodeje voucherů.

Městský soud ale insolvenční návrhy Hostelů Praha i Garumy v rozhodnutí z 23. prosince odmítl. Podle soudu v návrzích chybí třeba konkrétní údaje o vzniku a splatnosti pohledávek Garumy a náležitosti nesplňuje ani seznam majetku a zaměstnanců Garumy. Navrhovatelé se mohou proti usnesení soudu do 15 dnů od doručení odvolat.

Majitel NákupvAkci.cz Tomáš Karaba v prohlášení na stránkách portálu uvedl, že k finančním problémům serveru přispělo tvrdé konkurenční prostředí či bývalí zaměstnanci, kteří odešli ke konkurenci a poškozovali podle něj jméno portálu.

Pražská policie dnes oznámila, že se detektivové v souvislosti s portálem zabývají podezřením ze spáchání trestného činu podvodu. Poškozených mohou být tisíce, sdělil policejní mluvčí Jan Daněk. ČOI obdržela v průběhu roku zhruba desítku stížností od nespokojených klientů portálu. "Stěžovali si v drtivé většině na to, že nedostali zaplacené zboží nebo službu," uvedl již dříve mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Firma ale v dnešním prohlášení odmítla, že by podvedla tisíce lidí. Poškození zákazníci i partneři budou podle ní určitě alespoň částečně odškodněni. "Podle rychlého neoficiálního odhadu může zůstatková hodnota majetku po slevovém portálu nakupvakci.cz přesahovat 20 mil. Kč," uvedla firma. Doména má prý hodnotu asi 14 milionů, klientská databáze tři miliony, partnerská databáze a know how po dvou milionech a movitý majetek asi milion korun. "V minulém týdnu obdržel majitel portálu napupvakci.cz několik nabídek na odkup domény, zákaznických a partnerských databází a know how," dodala společnost.