„Kázání poukazovalo mimo jiné na to, že farář Toufar nikdy nevztahoval pozornost na sebe, ale vždycky se snažil lidi vést k Bohu," uvedl Fiala. Dodal, že mši, kterou mimořádně vedl královéhradecký biskup Jan Vokál, sledoval plný kostel. „Byla to pro nás mimořádná událost. V minulosti už byly mše, v nichž se připomínal osud faráře Toufara, ale ta dnešní byla svým způsobem výjimečná," dodal.

Připomněl také zhruba měsíc starou událost. Tehdy při vyzvedávání ostatků z hromadného hrobu na pražském hřbitově v Ďáblicích byla nalezena kostra, která patří s největší pravděpodobností knězi Josefu Toufarovi. Exhumace ostatků byla nutná pro jeho možné blahořečení. Letos 28. října dostal Toufar in memoriam od prezidenta medaili Za zásluhy I. stupně.

Takzvaný čihošťský zázrak se odehrál na třetí adventní neděli 11. prosince 1949. Při mši v místním kostele se při kázání faráře Josefa Toufara několikrát pohnul půlmetrový kříž umístěný na hlavním oltáři. Událost údajně vidělo 18 svědků. Kříž se pak pohnul ještě jednou na Boží hod.

O věc se začala zajímat komunistická státní bezpečnost, která faráře Toufara 28. ledna 1950 zatkla a odvezla do Jihlavy a posléze do Valdic. Po krutém mučení při výsleších farář Toufar 25. února zemřel. Režim pak rozjel ideologickou kampaň, ve které označil Toufara za agenta Vatikánu, západního špióna a dovedného manipulátora, který se „neštítil použít pro své cíle ani podvodu s domnělým zázrakem".

Událost nelze ani po desetiletích s určitostí objasnit. Pohyblivý kříž patrně nastražila StB, aby měla záminku k tvrdému zákroku proti církvi.