Dá se říci, že dnešní věřící službou bezdomovcům pokračují v tisícileté tradici křesťanských společenství, která vždy chápala péči o slabé a zranitelné jako jedno ze svých nejdůležitějších poslání již od doby, kdy žil Ježíš Kristus.

Vatikánské brány dokořán

Již od doby pontifikátu Jana Pavla II. věděli římští bezdomovci, že před vatikánskými hradbami každý den potkají řeholnice z kongregace založené Matkou Terezou rozdávající teplou polévku či těstoviny.

Více informací naleznete na internetu- cirkev.cz
- charita.cz
- santegidio.cz

Zásadní změnu přinesl rok 2013, kdy se hlavou katolické církve stal argentinský kardinál Jorge Mario Bergolio. Ten na svatopetrský stolec usedl po patnáctileté pracovní zkušenosti z Buenos Aires, města s velkou aglomerací a chudinskými čtvrtěmi.

Na přední strany médií se dostala oslava jeho 77. narozenin, kdy do Apoštolského paláce pozval na společnou snídani tři bezdomovce přespávající nedaleko Vatikánu, jednoho Poláka, Slováka a Čecha.

Dalším vstřícným krokem papeže bylo otevření sprch přímo pod kolonádou na Svatopetrském náměstí.

„První věc, kterou chceme, je dát člověku důstojnost. Člověk, jenž nemá možnost se umýt, je společensky odmítnutý, a všichni víme, že člověk bez domova nemůže přijít na nějaké veřejné místo jako např. do restaurace nebo kavárny a využít tamějších služeb, protože mu bývají odepřeny."

Takto komentuje smysl nové služby prelát Konrád Krajewski. Právě on zastává funkci papežského almužníka, tedy „prodloužené ruky" papeže, která má nést „něhu chudým, vyděděným a vyloučeným."

Po sprchách přišla v únoru 2015 další služba: holičství zdarma pro chudé. Do projektu se aktivně zapojili profesionální holiči i učni.

Charita nabízí pomoc v místě

V českých a moravských městech zřizuje katolická církev místní Charity. Lidé bez domova patří ke skupinám, na které Charity tradičně cílí svoje služby. Jejich nabídka je pestrá: šatníky, kde lze za laciný peníz či zdarma pořídit slušné oblečení.

Dále denní centra, která nabízejí nejen pobyt v teple, něco teplého do úst a sprchu, nebo také odbornou pomoc v některé z poraden. „S lidmi bez domova se snažíme pracovat, to znamená řešit jejich složitou situaci, být jim oporou při jejich snaze při návratu do života. Anebo je alespoň vést k takovému způsobu života, abychom zabránili jejich dalšímu propadu," říká Iva Kuchyňková, sociální pracovnice a koordinátorka pro sociální oblast Charity ČR.

V rámci charitní sítě provozují místní Charity celkem 22 azylových domů pro ženy a muže s kapacitou téměř 600 míst. Kromě velkých měst nalezneme azylové domy provozované Charitou například v Berouně, Brandýse nad Labem, Břeclavi, Hodoníně, Chebu, Oseku u Duchcova, Otrokovicích, Třebíči, či jihočeském Záblatí.

Pokud udeří mrazy, Charita svoje služby pro lidi bez domova ještě rozšíří. Například v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi, kde Arcidiecézní charita Praha provozuje nízkoprahové denní centrum, otevřeli krizový nocleh s kapacitou deset míst. Podobné opatření zavedla i Farní charita Beroun, která od roku 2011 nabízí tzv. teplou židli ve vyhřívané unimobuňce na dvoře Azylového domu sv. Jakuba. Pokud by počet zájemců stoupl, otevřou berounští na noc navíc pro osoby bez přístřeší prostory svého Denního centra.

Charita ČR provozuje celkem 38 šatníků a 25 nízkoprahových denních center. Ke službám sociální prevence patří také 43 charitních domů pro matky s dětmi v tísni a ambulantní i pobytové krizové služby.

Nepočitatelně je „dobrovolných Charit", které pracují díky ochotě a nadšení jednotlivých dobrovolníků.

S chudými na ulici s komunitou Sant´ Egidio

Nejaktivnější z církevních hnutí, které se v Česku přímo orientuje na individuální pomoc lidem, kteří se ocitli na sociálním dně a nemají kam hlavu složit, je komunita Sant´ Egidio působící v Praze (od r. 1991), Brně (od r.2001) a Olomouci (od r.2013). Její aktivity se ale postupně rozšiřují do dalších měst. „Služba na ulici -v terénu- je pro nás velmi důležitá.

Každou středu v centru Brna potkáme na 200 chudých lidí. Chceme jim poskytnout kvalitní jídlo a teplé nápoje. Pokaždé připravíme na 80 porcí dobré polévky. Chceme být lidem na ulici nablízku, chceme jim být přáteli, aby nebyli sami na to, co žijí" vystihuje smysl jejich služby Jan Bílek, jen ze členů komunity Sant´Egidio.

Na území Brna mohou potřební nasvítit jakýkoliv z šesti „kontaktních bodů" kde se setkají jak s členy komunity Sant´Egidio, tak i s jejich dobrovolnými pomocníky. K doprovodným činnostem péče o bezdomovce patří provozování šatníku a výdej pevných bot a spacích pytlů. Důležité jsou i společné programy určené především pro bezdomovce.

V zimě to je promítání a posezení v teplých prostorách, v létě přichází na řadu neformální setkání při pikniku v parku.

Nabízená pomoc má i duchovní rozměr, neboť během týdne se konají otevřená modlitební setkání , na která navazují bohoslužby konané na památku zemřelých lidí z ulice. Největší akcí jsou v závěru roku pravidelné Vánoční obědy pro stovky bezdomovců , kterých se osobně zúčastňují i biskupové a kněží.

Díky ochotě dobrovolníků je možné vytvořit příjemnou atmosféru a umožnit oslavit svátky v uprostřed pěkného společenství.