„V roce 2012 se stala Česká republika druhou nejoblíbenější destinací medicínské turistiky pro Brity," říká Ondřej Šebestík ze společnosti Health-Czech s tím, že dále Česko kvůli zdraví vyhledávají Němci, Rakušané či Rusové. Podle studie 60 procent zdravotních turistů přijíždí do ČR kvůli kosmetické chirurgii, 18 procent kvůli obezitologickým zákrokům a 15 procent za léčbou neplodnosti.

Důvodem obliby ČR jsou nízké ceny a kvalitní péče. Čtyři 
z pěti zdravotních turistů uvedli, že díky návštěvě Česka ušetřili více než 2500 eur. Například v centru ISCARE tak loni utratila tisícovka Němců přes 65 milionů Kč. Zatímco nejoblíbenější operací je zvětšení prsou, nejvíce zaplatí klienti za novinku liposculpturing. Metoda, která umožňuje odsátí tuku a současně trvalou modelaci svalů, je nyní hitem 
v USA, odkud letos dorazila 
i k nám, kde ji zatím nabízí pouze klinika ISCARE.

Cizinci ovšem do ČR nejezdí jen za vylepšením svého zevnějšku, ale také za asistovanou reprodukcí. Tu u nás podstupují tisíce žen ze zahraničí.
„Ročně provedeme okolo 2500 IVF cyklů (oplodnění in vitro neboli ve zkumavce, pozn. red.), z toho je zhruba 60 procent zahraničních pacientů. Důvodem je velmi dobrá kvalita naprosto srovnatelná s nejlepšími klinikami na světě, ale také příznivá cena léčby – cena za IVF je zhruba poloviční oproti cenám v západní Evropě a ve srovnání s USA je někdy 
i třetinová. Roli pak hraje i legislativa – ČR má liberální zákon pro léčbu. V zemích jako Rakousko, Německo či Itálie jsou některé metody, jako je použití darovaných vajíček 
a spermií, mražení či vyšetření embryí na genetické vady, zakázány," shrnul před časem pro Deník Marek Koudelka 
z kliniky Reprofit, která provádí nejvíce umělých oplodnění u nás. Česko se tak spolu se Španělskem stává nejvyhledávanější zemí neplodných párů.

Právě na zahraniční klienty se také zaměřují nejedny české lázně – loni se jim podařilo přilákat jich o dvě procenta více. Hromadná ubytovací zařízení v místech, kde se poskytuje lázeňská péče, měla statisíce hostů z ciziny. Nejčastěji k nám jezdili lidé z Německa, Ruska či Slovenska, rapidně ovšem přibylo i návštěvníků z Číny.

Podpořit zdravotní turistiku by měla i evropská direktiva 
o přeshraniční péči (v EU platí od října, v ČR ale zákon ještě čeká na schválení ve sněmovně). „Zejména v oblastech, jako je kardiochirurgie či léčba rakoviny, dosahují naši lékaři a zařízení (zde jde zejména o Protonové centrum) mimořádně vysoké úrovně, takže vidím velký prostor pro rozvoj," dodává Šebestík.

Operace pro cizince

Pro Araby je operace u nás prestiž

Česko je pro zdravotní turisty čím dál atraktivnější – a devět z deseti návštěvníků, kteří u nás podstoupili nějaký zákrok, by českou péči doporučilo i svým známým. Podle Jana Hergeta z agentury CzechTourism tak máme stále potenciál pro navyšování počtu těch, kdo k nám přijedou navštívit lékaře.

HergZa kterou zdravotní péčí k nám obvykle jezdí lidé z ciziny?
Většina přijíždí kvůli plastické chirurgii, obezitologickým zákrokům a za léčbou neplodnosti. Nejpopulárnějšími zákroky v oblasti estetické chirurgie jsou zvětšení prsou a plastické operace břicha, oblíbená je také jednodenní chirurgie, jako je odstranění křečových žil či žlučník, ortopedie a stomatologie. Potenciál ovšem máme i v kardiologii a kardiochirurgii, oční chirurgii, onkologii, diagnostických programech a pediatrii.

Mnohé z těchto zákroků vyžadují delší pobyt. Jak dlouho tu obvykle zdravotní turisté zůstávají?
U plastické chirurgie se délka pobytu uvádí kolem 
14 dnů, léčba neplodnosti 
12 dnů. Nejkratší pobyty vyžadují obezitologické zákroky (zhruba týden), nejdelší ortopedické (až jeden měsíc).

Lze odhadnout, kolik pacientů
k nám takto přijede?
Přesné statistiky neexistují, ale dle spolupracujících agentur se jedná o desítky tisíc ročně.

Cizinci pro zdravotní turistiku volí Česko kvůli nízkým cenám 
a kvalitní péči. Jsou tu ještě nějaké další důvody?
Například dlouhé čekací lhůty v domácí zemi nebo to, že tam daný zákrok není nabízen. Z arabských států oceňují rovněž tradici lázeňství a zároveň je pro ně operace 
v ČR prestižní záležitostí, kterou rádi dále šíří.

Je podle vás potenciál zdravotní turistiky v ČR využit, nebo by počet návštěvníků šel zvýšit?
Potenciál určitě máme, celosvětově je zdravotní turistika trendy a točí se v ní velké peníze. My se tomuto tématu věnujeme od roku 2011 – podporujeme partnerský web Medicaltourism.cz a vydáváme první brožurky v angličtině, němčině a ruštině. Nyní také připravujeme nový produkt a finalizujeme analýzy, které by měly zhodnotit současný stav a nastavit správný směr propagace.