Mluvčí ČSSD to zatím nepotvrdil. Sociální demokraté jsou pravděpodobným vítězem příštích sněmovních voleb; američtí demokraté k nim rovněž mají stranicky blíže.

Rozšíření Temelínu

S Clintonovou by čeští představitelé měli diskutovat o české energetické politice, uvedlo americké velvyslanectví v Praze. Během půldenní návštěvy by měla Clintonová jednat o nabídce firmy Westinghouse na rozšíření jaderné elektrárny Temelín, což je v současnosti jedno z nejaktuálnějších témat česko-amerických vztahů.

Americké velvyslanectví v Praze na svém webu uvedlo, že s českými politiky bude ministryně řešit „posílení energetické nezávislosti". Česká vláda uvádí, že se snaží rozdělit dodávky strategických surovin a snížit energetickou závislost na Rusku.

Podpora americké vlády nabídce Westinghousu by příští týden mohla pokračovat při předpokládané návštěvě vysokého úředníka pro oblast Evropy a Asie ministerstva obchodu Matthewa Murraye.

Vyřazení ze soutěže

Polostátní energetická společnost ČEZ dnes požádala Státní úřad pro jadernou bezpečnost o povolení pro stavbu dvou nových jaderných bloků v Temelíně. Na dostavbu ČEZ vypsal soutěž. Firma nemůže s případným vítězem tendru podepsat smlouvu, dokud antimonopolní úřad nerozhodne o odvolání francouzské Arevy kvůli jejímu vyřazení ze soutěže. V posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200 ale ČEZ může pokračovat.

Náklady na dostavbu elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce.

Výběrové řízení

Do ČR přijede Clintonová shodou okolností v den, kdy by na jednání Bezpečnostní rady státu mělo vyjít najevo, jeslti čeští piloti budou i v dalších letech létat na stíhačkách Gripen, či zda ministerstvo obrany vypíše výběrové řízení, kterého by se mohli účastnit i další výrobci. V takovém případě by zřejmě americká diplomacie tvrdě podporovala případnou nabídku amerických letadel F-16.

Clintonová, která počátkem příštího roku ve funkci končí, do Prahy přiletí v pondělí nad ránem z USA. Po poledni by měla odletět do Bruselu, kde bude schůzka ministrů zahraničí zemí NATO. V rámci cesty po Evropě mezi 3. a 7. prosincem navštíví ještě Dublin a severoirský Belfast.

Vojenská spolupráce

Clintonová Česko navštíví po necelém roce, loni v prosinci se se svým manželem Billem, bývalým prezidentem USA, zúčastnila pohřbu Václava Havla. V předchozích letech tu byla též v delegaci dalšího amerického demokratického prezidenta Baracka Obamy. Schwarzenberg se letos v zámoří s Clintonovou setkal v září. Oba ministři tehdy hovořili o vojenské spolupráci, například o dalších plánech v Afghánistánu. Tam nyní působí přes 500 českých vojáků, spojenecké jednotky se do konce roku 2014 z Afghánistánu postupně stahují. Téma vojenské spolupráce by ministři mohli otevřít i nyní v Praze.