Negativní výsledky testů tak budou nově akceptovány pouze z certifikovaných laboratoří, v opačném případě bude muset zákazník absolvovat test před vstupem do restaurace. Důvodem je podle ministerstva ukončení povinného testování ve školách a firmách. 

„Pokud v zaměstnání probíhá testování, musí být prováděno profesionálně, nikoliv testy pro použití laickou osobou,“ řekl pro server Echo24 Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Povinné očkování proti covidu se šíří Evropou
Povinné očkování proti covidu se šíří Evropou. Babiš jej prozatím vyloučil

Do září stále platí možnost bezplatného testování, a to dvakrát měsíčně v případě PCR testu a čtyřikrát měsíčně v případě testu antigenního. Od září však skončí i tato možnost. Testování zůstane nadále bezplatné pouze pro osoby, které ze zdravotních důvodů nemohou podstoupit očkování a také děti, pro které prozatím není vhodná vakcína k dispozici.

Testy ve čtvrtek odhalily 197 nakažených. Reprodukční číslo kleslo

Ve čtvrtek přibylo v Česku 197 potvrzených případů koronaviru. Je to o 29 nakažených méně než minulý týden. Zároveň poprvé za tři týdny klesl nárůst nakažených ve všední den pod hranici dvou set. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, kleslo na 0,93. Je nejnižší od konce června. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

V mezitýdenním srovnání klesají počty nově nakažených pět dní po sobě. V uplynulých sedmi dnech připadá v Česku na 100 tisíc obyvatel přibližně 14 případů covidu. Takzvané incidenční číslo se snižuje šestým dnem. Reprodukční číslo je pak pět dní nižší než jedna, což je hranice pro zpomalování epidemie.

Nejhorší situace je i nadále v Praze, kde je na v posledních sedmi dnech na 100 tisíc obyvatel 38 případů nákazy. V Plzeňském kraji je incidence 33, ve středních Čechách 19 a v Karlovarském kraji 11. Ostatní kraje jsou pod deseti. Nejlépe na tom je Vysočina a kraje Ústecký, Olomoucký a Královéhradecký, kde je incidence shodně šest.

V nemocnicích bylo ke čtvrtku s covidem 40 lidí, v těžkém stavu bylo šest pacientů. Před týdnem bylo s nákazou hospitalizováno o deset lidí méně, počet pacientů v těžkém stavu se nezměnil.

Laboratoře ve čtvrtek provedly 105 tisíc testů, zhruba o 9000 méně než před týdnem. Podíl pozitivních výsledků u preventivních testů klesl na 0,09 procenta. V případě diagnostických testů, které podstupují mimo jiné lidé vykazující příznaky, bylo pozitivních 1,34 procenta vzorků. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl nakažených klesl na 0,3 procenta.

Od začátku epidemie odhalily laboratoře v zemi 1 672 140 případů koronaviru. Z nákazy se dosud vyléčilo 1 638 606 lidí. S koronavirem zemřelo 30 347 nakažených. V tomto týdnu ministerstvo eviduje tři oběti.