Česko firmě na základě rozhodčího nálezu z roku 2002 vyplatilo 326 milionů korun za poškození dobrého jména. Podle dalšího nálezu z roku 2008 měla ČR společnosti zaplatit ještě 8,3 miliardy korun a úroky, přezkumný senát však nyní podle státu určil, že veškeré právní kroky učiněné v tomto sporu po roce 2002 jsou nicotné, tedy bez právních účinků.

"O stejném nároku nemůže podle rozhodců být jednáno dvakrát, to je překážka nepřekonatelná, a pokud se vyskytne, mají rozhodci povinnost řízení zastavit, což měli učinit už v roce 2002. Znamená to, že opravdu nebudeme firmě Diag Human nic platit," interpretoval rozhodnutí Kotris. "Poslední platba byla v roce 2002, a tím je záležitost vypořádána," potvrdil ministr Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ke slovu přijdou zahraniční soudy

Diag Human ovšem tvrdí, že výsledek přezkumu nepozměňuje ani neodkládá konečný rozhodčí nález, a ten proto nabyl právní moci. Ukončením přezkumného řízení se navíc podle firmy odstranila překážka, kterou zahraniční soudy zdůvodňovaly zamítnutí vykonatelnosti výsledku arbitráže. Kvůli výroku arbitrů se chce obrátit na zahraniční exekuční soudy, které podle ní budou "senzitivnější než soudy české".

Diag Human dnes v prohlášení pro média zpochybnila nestrannost rozhodců. Všichni prý byli osobně vybráni a jmenováni žalovanou stranou, což je podle firmy v rozporu se zákonem. "Když na jedné straně protistrana tvrdí, že vyhráli, tak je pro mě velmi překvapivé, že na straně druhé zpochybňuje složení rozhodčího senátu, který dle jejich slov jim dal za pravdu. To mi z hlediska zdravého selského rozumu dohromady nejde," řekl ministr.

Zkoušeli to v několika státech

Diag Human už svůj nárok zkoušela neúspěšně uplatnit v několika státech. "V několika zemích už jsme vyhráli, v USA a Lucembursku jsou řízení zatím otevřená, ale očekáváme, že jejich výsledek bude stejný," dodal Kotris.

V Británii už soudy rozhodly, že ČR má na náhradu nárok. "Je tam vydána právoplatná exekuce na Diag Human ve výši devět milionů korun na náklady právního zastupování ČR," uvedl ministr. Celkovou částku ministerstvo teprve vyčíslí. Ministr předpokládá, že většinu se podaří vymoci.

Kauzu odstartoval dopis porevolučního ministra zdravotnictví Martina Bojara, který neúspěch firmy ve výběrovém řízení vysvětlil jejím spojením s jinou firmou, o níž mělo ministerstvo špatné reference. "Tehdejší politici očekávali slušné a korektní chování od partnerů a zjistili jsme, že ne vždy to platí," řekl Němeček.

Diag Human zahájil spor, aby dostal náhradu za to, že nebude mít nárok na zpracování krve českých dárců, kteří krev bezplatně darují. "Už tady z toho mám jisté pochybnosti o morálnosti celé té akce, ale myslím si, že Česká republika se poučila a v posledních letech spor vedeme velmi profesionálně," dodal ministr.