Hlava státu ale míní 
v Pekingu zejména oslavit konec druhé světové války. Pokud se zúčastní i připravované vojenské přehlídky, mohl by se na tribuně pro oficiální návštěvy setkat třeba s ruským prezidentem Vladimirem Putinem nebo severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, kteří by se mohli čínských oslav rovněž zúčastnit.

Zeman však zřejmě bude v Číně jediná vysoce postavená persona Evropské unie. Česká republika podle HN dokonce jako jediná vetovala unijní návrh, aby se evropské špičky oslavám vyhnuly. „My jsme už tou dobou věděli, že pan prezident do Číny chce jet a pozvání přijme, proto jsme toto téma akcentovali," vysvětlila postoj České republiky mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale odmítl, že by česká diplomacie návrh evropských kolegů vetovala. „Nemyslím si, že by tam existoval nějaký dramatický problém nebo nějaká dramatická diskuse, to si myslím, že je umělé," řekl Zaorálek.

Prezident si za svým rozhodnutím stojí, což dnes potvrdil i jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Je to suverénní rozhodnutí pana prezidenta, které se nemění," řekl k několikadenní prezidentově návštěvě. EU se prý chce oslavě v Pekingu vyhnout kvůli napětí mezi Čínou a Japonskem, to ale Zaorálek zpochybňuje.

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) si myslí, že odmítnutí společného postoje Evropské unie škodí České republice. „Evropská unie říká: na čem se s vámi můžeme dohodnout? V čem půjdete s námi? Češi říkají: Asi v ničem," řekl Svoboda. Na druhou stranu o oslavách EU věděla dlouho a mohla společný postup sladit dříve, ne až „za pět minut dvanáct". „Nejde o fatální věc. Jen to ukazuje nekoncepčnost české vlády, ale i EU," řekl v ČT Svoboda.

Společný obchod

Prezident však do Číny nepojede jenom na oslavu. Ovčáček nevyloučil, že se Zemanem odletí i podnikatelská delegace, neboť druhým tématem cesty bude právě ekonomika. „První návštěva pana prezidenta už přináší významné výsledky. Jen připomenu, že se bude otevírat pobočka Bank of China, bude se otevírat přímé letecké spojení, přísun čínských investic se zvyšuje, taktéž se zvyšuje počet čínských turistů," vypočítal prezidentův mluvčí. Výprava je tak podle něho v zájmu České republiky.

Analytik společnosti Next Finance Jiří Cihlář považuje obrovský čínský trh za zajímavé budoucí odbytiště, nicméně by se nemělo zapomínat na přítomnost. „Naším nejdůležitějším obchodním partnerem jsou státy Evropské unie. To potvrzují data. Zatímco přebytek obchodní bilance v prvních pěti měsících letošního roku meziročně narostl, deficit obchodní bilance se státy mimo EU ve stejné době narostl. To znamená, že naši obchodní partneři v zemích EU se pro nás stávají stále důležitějšími," řekl Deníku Cihlář.

Nad vývojem čínské ekonomiky se ale v posledních týdnech zamračilo, když tamní vláda přestala do akciového trhu pumpovat peníze a šanghajská burza se minulý týden propadla o osm procent.

Do ČR přijíždí stále více Číňanů

Nicméně zajímavý segment pro českou ekonomiku je turismus. Jak už naznačil mluvčí Ovčáček, do České republiky přijíždí stále více Číňanů.

Jak nedávno uvedl Český statistický úřad, loni se meziročně zvýšil počet čínských návštěvníků v ČR o 21,6 procenta.

„Na jednom kongresu naše zastupitelka v Číně říkala, že 90 procent Číňanů nikdy 
o České republice neslyšelo 
a nikdy by neplánovalo, že by do České republiky chtělo přijet. Na druhou stranu, těch zbývajících deset procent je asi 130 milionů lidí," přiblížil Deníku předseda Asociace průvodců ČR Stanislav Voleman.

Přesto se Cyril Svoboda nedomnívá, že nynější prezidentova návštěva v Číně přinese pro českou ekonomiku něco výrazného.

Senátor Václav Láska (SZ) navíc poněkud sarkasticky uvedl, že je skvělé, že má Česká republika konečně jednotnou zahraniční politiku. „Je hrozné, že ji určuje státník, jehož rozhodování je vedeno jen jeho bezmezným egem a vírou ve vlastní neomylnost," doplnil.

Zemanovu výpravu však nezpochybňuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle kterého prezident uctí památku obětí druhé světové války. „Srovnávat tuto cestu s nedávnou návštěvou Moskvy je nesmysl, vůči Číně neuplatňuje EU žádné sankce," řekl ČTK.

Čínská stopa

Vilém Janouš, Denisa Haveldová