Hlasování se bude konat ode dneška do 14. června na schůzích téměř 1100 místních organizací strany a bude tajné. Mezi prvními hodí do uren dnes večer své hlasovací lístky členové ČSSD v pražských Dejvicích a v Bohumíně na Karvinsku. Do Petřvaldu na Karvinsku dnes přijede podpořit vstup do menšinového kabinetu předseda ČSSD Jan Hamáček.

Strana je ohledně názoru na účast ve vládě Andreje Babiše (ANO) rozdělena, část členů předsednictva proto nebude členy přesvědčovat, senátorský klub v čele s předsedou Senátu Milanem Štěchem dokonce zveřejnil dopis, ve kterém od spolupráce s hnutím ANO odrazuje.

Jan Hamáček (vlevo) a Jiří Zimola.
Středočeská ČSSD podporuje vstup strany do vlády. Pro hlasovalo 111 delegátů

Vedení strany se svých členů v referendu ptá, zda souhlasí se vstupem do vlády za podmínek uvedených v návrhu koaliční smlouvy a návrhu programového prohlášení.

Kvůli kontrole se hlasovací lístky budou sčítat dvakrát. Nejprve přímo v místní organizaci, poté znovu v Lidovém domě v Praze.

Sociální demokraté mají s vnitrostranickými referendy dlouholeté zkušenosti, v zimě schválili úpravu stanov, aby mohli hlasovat elektronicky. V době rozhodnutí o vypsání referenda ale nebyly aktualizované stanovy ještě oficiálně zaregistrovány, hlasovat se tak bude tradičně na předem vytištěných lístcích. Hamáček už dříve vyjádřil přesvědčení, že účast v referendu bude podstatně vyšší než požadovaných 25 procent. Aby se mohly bez problémů vyjádřit všechny organizace, je lhůta pro hlasování téměř čtyři týdny.

Jan Hamáček (vlevo) a Jaroslav Foldyna.
Ústecká ČSSD nepodpoří vládu s ANO. Hamáček ji nepřesvědčil