Podle strany by se měl také provést audit zakázek Drábkova ministerstva. Usilovat bude i o zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by se situací zabývala. Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce jsou pochybnosti kolem tendrů na informační technologie za 2,4 miliardy korun. Řekl to dnes novinářům.

Drábkova prvního náměstka a dlouholetého spolupracovníka Vladimíra Šišku i šéfa ministerského odboru informatiky zadržela policie v pondělí přímo v úřadu. Ministr dnes uvedl, že náměstka odvolá. Pokud by se prokázala Šiškova vina, slíbil Drábek, že rezignuje. ČSSD volá po Drábkově hlavě delší dobu, a to třeba kvůli zavádění nových systémů pro vyplácení dávek či kvůli sKartám.

Chtějí Drábkům okamžitý odchod

Sociální demokraté podle svého předsedy Bohuslava Sobotky trvají na tom, aby Drábek převzal politickou odpovědnost a sám z funkce bez prodlení odešel. Pokud to neudělá, žádá ČSSD Nečase o to, aby prezidentovi navrhl ministrovo odvolání. „Premiér by měl postupovat jako v případě ministrů z ODS, které odvolal velmi rychle," uvedl Tejc. S nadsázkou poznamenal, že by tak předseda vlády měl být už nejspíš na cestě na Hrad. Sobotka poznamenal, že pokud Nečas nezasáhne, „znovu jen potvrdí svou slabost a neschopnost dostát závazku, že bude v čele vlády boje proti korupci".

Sociální demokraté budou usilovat i o zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by se zakázkami a situací v resortu práce zabývala. Podle Tejce stačí k jejímu vzniku prostá většina hlasů. „Věřím, že se nebudou bránit," řekl na adresu TOP 09 a Drábka šéf poslanců ČSSD.

Jeho strana má k vedení ministerstva práce výhrady dlouhodobě. Kritikou nešetřili kvůli reformním krokům ani odbory, rada postižených či ochránci lidských práv. Zveřejnění všech smluv k novým informačním systémům žádali odboráři už na jaře. Mluvili o pochybnostech kolem zadávání zakázek. Kvůli tendru na zajištění nového vyplácení dávek se na antimonopolní úřad obrátili i lidovci.