Hamáček v závěrečném slově opět ujistil straníky, že je po volbách do Sněmovny dostane. Poděkoval za silný mandát. "Máme ten nejlepší program, máme ty nejlepší lidi a máme to nejlepší řešení,“ tvrdí. Hamáčka a z větší části nové vedení zvolili delegáti v pátek, kteří dnes absolvovali dlouhou debatu o jednotlivých programových oblastech.

ČSSD bude prosazovat předvídatelné výživné, řekl předseda poslanců strany Jan Chvojka. "Každý, kdo se soudí o výživné, by měl vědět, kolik více méně dostane," zdůraznil. V oblasti spravedlnosti chce ČSSD také více využívat alternativní tresty či posílit prevenci kriminality. U exekucí apeloval někdejší senátor Jiří Dienstbier na to, aby u nich platila teritorialita bez výjimky. Věřitel by si také neměl vybírat exekutora a všechny exekuce za jedním dlužníkem by se měly spojovat do jedné, shrnul své návrhy.

Předsedsa České strany sociálně demokratické (ČSSD) Jan Hamáček na on-line sjezdu strany, který začal 9. dubna 2021
Sociální demokraté rozhodli: Stranu nadále povede Hamáček

"ČSSD by měla do budoucna podpořit přijetí eura, je to naše dlouhodobá priorita v oblasti evropské politiky," řekl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Zastává názor, že instituce spojené se zahraniční politikou a obchodem by měly spadat pod jednu střechu. Statutární místopředseda strany Roman Onderka se vyslovil pro progresivní zdanění. "Všechny vyspělé země na světě mají progresivní zdanění," tvrdí. ČSSD podle něj musí být odvážná a občanům říct, že na dluzích a novém daňovém systému se mají nejvíc podílet nejbohatší.

"Bavíme se také o tom, aby byla spravedlivá daň z prodeje nemovitostí," řekl poslanec Petr Dolínek. Chce se například vrátit k sedmiprocentní sazbě digitální dani, zatímco podle dosavadní koaliční dohody by měla být pětiprocentní. Někdejší statutární místopředseda strany Michal Hašek řekl, že vlády na Západě opustily politiku rozpočtových škrtů a že zájmem státu je proinvestovat se z krize. Česká národní banka má obrovské zásoby peněz a mohla by si bez problémů dovolit rozvinout praxi kvantitativního uvolňování, míní.

Rok s covidem zasáhl školství

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová v debatě o školství řekla, že poslední rok s covidem-19 oblast mimořádně zasáhl. "Nelze popírat dopady na vědomosti, znalosti a psychiku dětí," konstatovala. Ministr kultury Lubomír Zaorálek vybízel mimo jiné, aby se podařilo udržet kulturní střediska v malých obcích. "Rozhodují o tom, aby byla ta místa přitažlivá pro lidi," uvedl. Kultura nesmí být jen pro elity, ale co nejpřístupnější všem, dodal.

V debatě o zemědělství poukázal ministr zemědělství Miroslav Toman na to, že vláda prosadila omezení maximální výměry jedné pěstované plodiny na 30 hektarů. Už během jednoho až dvou let bude podle něj vidět, jak se mění krajina, například v důsledku budování přerušovacích pásů.

Hamáček povede ČSSD do voleb. I do sněmovny?

Předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý poznamenal, že podle jeho názoru se spolupráce se Stranou zelených spíše oddálila, takže environmentální témata bude muset ČSSD zpracovávat sama. Jako jeden z méně aktuálních cílů uvedl rozvoj venkovských oblastí jako míst pro život, a nikoli pro víkendovou rekreaci. Stejně jako Toman zdůrazňoval nutnost zadržování vody v krajině například pomocí zasakování.

Maláčová chce předložit důchodovou reformu

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce v příštích dnech předložit vládě návrh důchodové reformy. Strana v programu zamýšlí také nabízet, že zabrání privatizaci zdravotnictví či zvýší dostupnost lékařské péče. Prosazovat do voleb bude také svůj zákon o dostupném bydlení, vyplynulo z programové diskuse.

Maláčová řekla, že klíčovým prvkem sociální politiky ČSSD bude důchodová reforma. "V příštích několika dnech ji předložíme na vládu. Je důležité, aby lidé, co celý život pracovali, měli spravedlivý důchod," uvedla. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dřív řekla, že vláda v tomto volebním období už komplexní důchodovou reformu nepřipraví.

Očkovací centrum v hale O2 universum
Zdravotníci aplikovali už přes dva miliony dávek vakcíny. Epidemie zpomaluje

Svůj návrh reformy představila Maláčová v prosinci. Její úřad připravil tři zákony. První počítá s rozdělením veřejného důchodového systému na dva. Z prvního by se všem vyplácel základní důchod 10 tisíc korun, z druhého zásluhová část podle odpracovaných let a odvodů z výdělků. Druhá norma zavádí dřívější penzi pro lidi s náročnou profesí, o rok za každých odpracovaných deset let. Třetí předloha zvyšuje důchod o 500 korun za každé vychované dítě.

ČSSD koncem března představila svou kampaň s názvem Víme, co po covidu. Staví se v ní proti privatizaci nemocnic či tomu, aby náklady na obnovu nesli především zaměstnanci. Plány sociálních demokratů na dobu po pandemii covidu-19 počítají také s bankovní či digitální daní.

Post předsedy ČSSD obhájil v pátek vicepremiér Jan Hamáček, s jeho podporou zůstal ve funkci i statutární místopředseda Roman Onderka. Značně se naopak změnila sestava řadových místopředsedů, mezi kterými zůstala jen Maláčová.

Doplnili ji bývalá poslankyně Jana Váhalová, starosta Hvozdné na Zlínsku Josef Říha, bývalý hejtman Vysočiny Jiří Běhounek a šéf okresní organizace Praha-východ Jan Tvrdý.