Šéf ČSSD Jan Hamáček dostal od širšího vedení strany mandát, aby mohl i bez předsednictva dělat rozhodnutí, například o odchodu z vlády. Vedení strany dnes zároveň vyzvalo své ministry, aby v případě, že je k tomu Hamáček vyzve, podali demise. 

Předseda KSČM Vojtěch Filip
Zástupci KSČM se sejdou s ANO, vyhodnotí plnění dohody o toleranci

„Předsednictvo ČSSD konstatuje, že Antonín Staněk má být odvolán z pozice ministra kultury vlády České republiky. Plně podporuje nominaci Michala Šmardy na funkci ministra kultury vlády České republiky. Vyzývá předsedu vlády, aby v souladu se svými ústavními právy a koaliční smlouvou zajistil respektování nominace ČSSD na post ministra kultury,“ píše se podle Práva v usnesení předsednictva. 

Hamáček je přesvědčen, že předsednictvo vyslalo k prezidentovi jasný signál, že ministerstvo kultury má převzít Michal Šmarda. "Minulý týden byl úspěšný, prosadili jsme růst důchodů i konec dluhové pasti pro nezletilé. Smysl to má pouze za předpokladu, že si budeme moci určovat personálie ve vládě," zdůraznil Hamáček s tím, že vedení řešilo, co straně přineslo vládní angažmá. 

Podle informací Práva hlasovalo pro návrh 37 z 61 členů předsednictva, přičemž hlasování se zdrželo pět straníků a tři byli proti. Někteří straníci se ovšem nedostavili, a to včetně bývalého ministra vnitra Milana Chovance, který je na dovolené. 

"Předpokládám, že ve chvíli, kdy 1. 8. nebude situace vyřešena, Jan Hamáček využije práva, které jsme mu dnes dali, aby vyzval ministry k podání demise a situaci řešil prostřednictvím demisí," řekl novinářům po jednání předsednictva místopředseda ČSSD a nominant strany na ministra kultury Michal Šmarda. 

Babiš: Naše vláda je úspěšná

Kvůli jednání předsednictva se straníci nezúčastnili dnešního zasedání kabinetu. Do Lidového domu se později dostavil i předseda vlády Andrej Babiš. "Chci jim říct, že naše vláda je úspěšná a že by byla škoda tento projekt opustit," prohlásil. V Lidovém domě se premiér zdržel asi deset minut, informovala Česká televize. 

Antonín Staněk.
Prezident je připraven odvolat ministra Staňka ke konci července, řekl Hamáček

Právě na premiérovi jsou podle ČSSD následující kroky. "Očekávám, že pan premiér bude konat podle toho, co mu ukládá Ústava a bude jednat s panem prezidentem," dodal Hamáček. Babiš později uvedl, že se chce v nejbližších dnech sejít s Hamáčkem, aby dojednali další postup. 

Opozice: Nekonečný příběh pokračuje

"Nekonečný příběh pokračuje. Skutečně tomu ještě někdo rozumí? Připomínám, že by stačilo mít dostatečně silného premiéra, který bude trvat na respektování ústavy a nebude jen poslušným učedníkem hradního pána," komentoval na twitteru pondělní jednání předsednictva ČSSD šéf KDU-ČSL Marek Výborný. 

„ČSSD opět nic definitivně nevyřešila a zůstává ve vládě Andreje Babiše. Vítězí strach z nových voleb a ztráty funkcí. Naopak šance vymanit se z područí Miloše Zemana a naděje na výměnu trestně stíhaného premiéra je u ledu. Žádné překvapení,“ přidal se i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. 

Podle předsedy SPD Tomia Okamury nadále pokračuje vládní komedie v režii ČSSD. "Teď se snaží přehodit odpovědnost za svojí rozhádanost na prezidenta. Protichůdné výroky jednotlivých představitelů ČSSD připomínají politickou satiru. Krize paralyzuje vládu, která nepracuje. Odpovědnost za situaci nese i premiér," uvedl Okamura na twitteru. 

Předseda KSČM Vojtěch Filip považuje podle České televize rozhodnutí předsednictva ČSSD za hru o čas. 

Předsednictvo ČSSD se sešlo kvůli sporu o výměnu ministra kultury, který trvá už od května. Prezident sice v pátek přistoupil na požadavek sociálních demokratů a souhlasil s odvoláním Antonína Staňka, nepotvrdil však, že na jeho místo jmenuje nového kandidáta ČSSD Michala Šmardu. 

Jednání prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem a vicepremiérem Janem Hamáčkem v Lánech
Babiš žádá Zemana, aby neboural koalici