V roce 2010 bylo v Česku kolem 164.200 neúplných rodin, kde žil jen rodič s potomky. V roce 2013 statistici evidovali 165.700 takových domácností. V roce 2015 to bylo asi 175.700 rodin. Zhruba tři pětiny neúplných rodin tvoří matka či otec s jedním dítětem, 30 procent se dvěma dětmi, zbytek pak se třemi a více potomky.

Na hranici chudoby se ocitly i děti zaměstnaných

V téměř 60 procentech neúplných rodin žijí děti s rozvedenou matkou či rozvedeným otcem, v 27 procentech se svobodným rodičem a ve 14 procentech s ovdovělým. V téměř pětině neúplných rodin byl rodič bez práce.

Zhruba třetině dětí do 16 let, které v neúplných rodinách vyrůstají, hrozí příjmová chudoba. Tři čtvrtiny chlapců a děvčat měly matku či otce bez místa. Rodiče čtvrtiny dětí, které se ocitly na hranici chudoby, ale do zaměstnání chodili.

Neúplných domácností, kde děti žijí nejen s rodičem, ale i s dalšími dospělými, pak bylo zhruba 227 tisíc. V bytě či domě bydleli obvykle i prarodiče či dospělí sourozenci.

Samoživitelky jsou bez práce častěji

Statistický úřad situaci neúplných rodin před pár lety analyzoval. Podle analýzy v 90 procentech těchto domácností žijí děti s matkou. Statistici zjistili, že samotné ženy s menšími dětmi mnohem častěji pracují na plnou pracovní dobu, matky z úplných rodin víc využívají částečné úvazky a víc zůstávají s potomky doma.

Samoživitelky také mnohem častěji skončily bez místa. Podíl nezaměstnaných matek v neúplných rodinách byl dvakrát vyšší než v úplných rodinách.

Mělo by se zlepšit vymáhání alimentů

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by se situací neúplných rodin měla na příštím jednání zabývat koaliční rada. Diskutovat by měla podle Sobotky i o návrhu zákona o náhradním výživném, které by za neplatiče alimentů poskytl stát. ČSSD normu prosazuje, proti se staví hnutí ANO.

Sociální demokraté navrhují i zvýšení přídavků na děti a rozšíření okruhu rodin, které by na ně dosáhly. Podle ANO by podpora měla směřovat k těm nejchudším, zlepšit by se mělo hlavně vymáhání alimentů.

Čtěte také: Nezvládnuté dluhy neodstartuje chudoba. To spíš výpadek příjmu