Smrt jej dostihla na jeho chalupě na Hrádečku na Trutnovsku. I tam dorazily desítky lidí. U dřevěného plotu vedle stodoly dnes hořely desítky svíček, na plotě visely různé podoby srdcí, která Václav Havel připojoval k podpisu. 

Jedna z akcí se konala na pražském Jungmannově náměstí. "Každý, kdo se bude chtít ke vzpomínce připojit, může přijít mezi 11. a 18. hodinou na Jungmannovo náměstí v Praze a pouze chvilku postát, zapálit svíčku, nebo se připojit ke kontinuálnímu čtení z díla Václava Havla," pozvali organizátoři na akci. V 18 hodin se za bývalého prezidenta, dramatika a literáta uskutečnila mše v kostele Panny Marie Sněžné.

Čtení z Havla v pražském divadle Alfréd ve dvoře.
KRÁTCE: Lidé budou číst díla Václava Havla

Již pátý ročník Čtení z Havla se koná v pražském divadle Alfred ve dvoře mezi 17. a 21. hodinou. Akci pořadatelé plánovali především jako klidné zastavení nad myšlenkovou i politickou alternativou, kterou texty představují. Přestože bude na místě připravena malá knihovna Havlových textů, organizátoři doporučují si oblíbený text přinést. Dramaturgii neurčují organizátoři vše se odvíjí spontánně podle toho, co si čtoucí vyberou. 

Večer pak z náměstí Václava Havla u pražského Národního divadla vyjde průvod na Hradčanské náměstí. V jeho čele pořadatelé ponesou velké srdce, které podle nich má symbolizovat "dobré, co Havel v lidech probudil". Na Hradčanském náměstí zazní proslovy a česká hymna.

Účastníci pochodu Srdce na Hrad se vydali z Palachova náměstí Nerudovou ulicí na Pražský hrad. V čele průvodu jsou kandidáti na prezidenta Pavel Fischer (vlevo) a Marek Hilšer.
Havlovi příznivci donesli na Hrad po letech symbol srdce