Nová garnitura pod vedením Pavla Čižinského (Praha 1 sobě) plánuje důkladné prověrky radničních zakázek a privatizací městských bytů z posledních let. „Pracovní skupiny složené ze zástupců všech čtyř subjektů nyní připraví programové prohlášení městské rady a další potřebné dokumenty,“ uvedli v polovině týdne představitelé nové koalice s dovětkem, že koaliční smlouvu podepíšou do konce měsíce.

Koaliční jednání v Praze vedou Zdeněk Hřib (Piráti), Jan Čižinský (Praha sobě) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu).
Lídři Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil řešili fungování městské rady

Úspěch bratrů Čižinských

Také v Praze 7 je hlavním favoritem na křeslo starosty politik se jménem Čižinský jeho dosavadní držitel a Pavlův veřejně známější bratr Jan. Ten v čele iniciativy Praha 7 sobě získal nadpoloviční většinu hlasů. Zatím ale nepotvrdil, že bude lídrem městské části i nadále. Čeká se totiž, jak dopadnou koaliční rozhovory, které vede Jan Čižinský za Prahu sobě v rámci celé Prahy. Primátorem ale nejspíš nebude, a proto by mohl zůstat starostou.

Čižinský přizval do koalice v Praze 7 i dosavadní partnery Zelené a Piráty, přestože mohl mít „jednobarevnou vládu“. Místostarostou nejspíš zůstane Ondřej Mirovský, který vedl Zelené v neúspěšných volbách do pražského zastupitelstva. „Chceme pokračovat ve skvělé spolupráci z předchozího období a já chci osobně dopracovat oblast dopravy v Praze 7 do podoby bezpečné a klidné městské části,“ sdělil Mirovský.

Volební štáb ANO při volbách do zastupitelstev obcí a senátu 6. října v Praze. Ivan Pilný.
Nacher dostal s Kleslovou rozum, a tím to končí, říká pražský zastupitel Pilný

V Praze 9 nejspíš zůstane starostou Jarolím

Menší „politické zemětřesení“ naopak nastává v Praze 10, kde čerstvě dohodnutou koalici povede uskupení Vlasta (KDU-ČSL, STAN, Desítka pro domácí, nezávislí) v čele se senátorkou Renatou Chmelovou, která bude novou starostkou. V Radě budou také Piráti a občanští demokraté. Praha 9 naopak zůstává baštou ODS, které tam stačil po výrazném volebním vítězství jediný hlas „zvenku“ k sestavení Rady.

Podle členky místní buňky Pirátské strany Anety Heidlové se už ODS dohodla s TOP 09. Starostou nejspíš zůstane Jan Jarolím. Vedle ODS se do zastupitelstva dostaly tři další strany. Pokud by se dohodly spolu, mohly vítěze „vyšachovat“, jak se to tento týden povedlo v Praze 15 ODS, TOP 09 a hnutí ANO.

S tím ale Piráti podle Heidlové od začátku nepočítali a smířili se s opoziční rolí. „Do volebního výsledku se promítlo i v rámci Prahy unikátní rozdělení městské části do tří volebních obvodů, zařízené vedením radnice. Kvůli tomu se do zastupitelstva nedostalo sdružení lidovců a Zelených, které jinak celkově těsně překročilo pětiprocentní práh,“ upozornila Heidlová.

Kandidát Pirátů na pražského primátora Zdeněk Hřib.
Hřibova historie s otazníkem. Koaliční partneři k ní jsou spíše zdrženliví

Poslední otazníky

Rébusem už tak zůstává jen situace ve třetí, osmé a jedenácté městské části. V Praze 3 jsou stále ve hře dvě základní varianty první s dominancí ODS, druhá s Piráty. V Praze 8 se už rýsovala „koalice změny“ s Piráty a sdružením Osmička žije, které vede právník a bývalý novinář Tomáš Němeček. ODS ale stáhla vznikající koalici svou původně dohodnutou „tichou podporu“. Do zastupitelstva lidnaté oblasti proniklo sedm subjektů a scénářů budoucnosti je tam víc.

A nemalý vliv zde mohou mít poměrně vyhrocené osobní vztahy mezi komunálními politiky. To samé platí i o Praze 11, kde tři strany (TOP 09-STAN, ODS a hnutí ANO) vyzvaly memorandem Piráty k vytvoření společné koalice.

Na Evropské třídě se konala v den 90. výročí vzniku samostatného Československa 28. října 2008 slavnostní vojenská přehlídka Armády České republiky a jednotek záchranného integrovaného systému.
Praha podpoří vojenskou přehlídku. Finančně i svými bezpečnostními složkami

Bez Pirátů totiž nemají šanci obejít vítězné Hnutí pro Prahu 11 pod vedením populárního exstarosty Jiřího Štylera. Ani on se ale nevzdává a pokouší se sestavit vlastní většinu. „Šance pořád existuje. Za týden bychom mohli vědět víc,“ řekl šéf hnutí, kterému spolu s Piráty chybí k převaze jediný zastupitel.