Z deníku, který kriminalisté našli v bytě mladíkových rodičů, vyplývá, že chtěl zabít i další kamarádku, píše MfD. Loni v listopadu pak údajně zabil a rozřezal kočku své matky. Ta se pak obrátila na psychiatra, aby chlapci zařídil ústavní léčbu. „Tu jsem zavrhl. Nepochybně by utíkal. Ústavní léčba není na zámek," řekl listu psychiatr Pavel Kozlík, který mladíka léčil.

Ochrannou léčbu nenavrhlo ani oddělení sociálně právní ochrany dítěte. Znalci, kteří chlapce zkoumali i kvůli předchozímu útoku na kamaráda, dospěli k tomu, že není nebezpečný. Mladík podle kriminalistů loni v květnu shodil do výtahové šachty svého kamaráda kvůli banálnímu sporu. Krajské státní zastupitelství celou kauzu prověřilo, žádné pochybení ale nenašlo.

Kamarádku mladík podle policistů zavraždil v polovině února v teplické čtvrti Řetenice. Kriminalisté ho našli za necelých 24 hodin. "Vzhledem k tomu, že osoba je mladší 15 let, není tedy trestně odpovědná, bude věc odložena, řekla už dříve krajská policejní mluvčí Jana Slámová.