Od 11. srpna mají možnost užívat si volnosti orlice Orava a Petra, které opustily právě ve středu vypouštěcí voliéru.

Z počátku to vypadalo, že se jim snad z voliéry ani nechce. Poklidně si probíraly peří a odpočívaly. Ovšem, když se odhodlaly k prvnímu letu, tak pracovníkům ze Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích ukázaly, že samy žít ve volné přírodě dokáží během několika týdnů. Tato akce probíhá v rámci projektu Návrat orla skalního do ČR, během kterého se do volné přírody dostalo již třináct orlů skalních.

„Cílem projektu je navrátit tento druh do naší přírody jako hnízdní. Na přelomu 19. a 20. století byla totiž populace tohoto orla v Čechách a na Moravě člověkem vyhubena,“ vysvětlil Petr Orel ze Záchranné stanice v Bartošovicích.

V letošním roce projekt slaví velký úspěch. Po více než 100 letech orel skalní na Moravě zahnízdil. Jednalo se o mladý pár, který tvořili teprve tři roky stará samice Filoména, vypuštěná v roce 2007, a čtyřletý samec David, jenž byl vypuštěn v srpnu roku 2006. Vzhledem k nízkému věku bylo tentokrát hnízdění ještě neúspěšné.

Pohyb sledují vysílačky

O pohybu orlů mají pracovníci dobrý přehled díky vysílačkám, které mají ptáci upevněné na svém těle. „Samice Orava má instalovanou jak rádiovou, tak i nejmodernější satelitní vysílačku na solární energii. Je to vůbec poprvé, kdy jsme použili tuto nejmodernější techniku satelitního sledování,“ vysvětlil ornitolog Orel a dodal: „Samice Petra má klasickou radiovou vysílačku.“

Životnost obou monitorovacích systémů by měla být šest let, jak prozradil Orel, který je také vedoucím celého projektu. Monitorování umožňuje ornitologům sledování orlů, kteří si zejména v prvních čtyřech letech zakládají své rodiny, vymezují teritoria a tam pak setrvávají po zbytek života.

Pro pracovníky díky vysílačkám není problém takové místo najít a zkontrolovat, zda jsou v pořádku. Projekt probíhá pod patronací Záchranné stanice v Bartošovicích, která spolupracuje například se Zoologickou zahradou v Ostravě nebo se Správou Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Podporovány jsou Moravskoslezským krajem a na spolufinancování se v neposlední řadě podílí také evropský fond pro regionální rozvoj.

Klára Manfrinová