Zveřejněná korespondence, na niž upozornil server lidovky.cz, se týká migrace, dřívějších koaličních jednání, prezidentské kampaně, výběru ředitele Českého rozhlasu, situace kolem české ropy v německých skladech, ale třeba také Sobotkovy osobní hypotéky. V dalších e-mailech se řeší interní záležitosti sociální demokracie, kauza Davida Ratha nebo dialog se sudetskými Němci.

Premiéra dopisovatelé v e-mailech z několika posledních let oslovují oficiálně, ale i jako "milého přítele" nebo "milého Slávka". V korespondenci se objevují jména politiků, například ministra financí Andreje Babiše (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové nebo ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD), ale také blízkého Sobotkova přítele, advokáta Radka Pokorného nebo šéfa Správy státních hmotných rezerv Pavla Švagra.

Sobotka kauzu kolem svého e-mailu nechce příliš komentovat. "Opakovanými útoky hackerů na moji osobu a na politiku, kterou prosazuji, se nenechám jakkoli zastrašit nebo ovlivnit. Vláda bude dál prosazovat program a plnit závazky, které jsme dali občanům naší země," uvedl v prohlášení.

Dva autentické dopisy

Mluvčí vlády Martin Ayrer už dopoledne řekl, že se věcí zabývá policie. Pravost e-mailů zatím potvrdit nechtěl. Podle informací redakce ale už nyní úřad vlády řeší, jak zlepšit zabezpečení Sobotkovy elektronické komunikace. Server ihned.cz uvedl, že hackeři v pondělí večer napadli také Sobotkův blog na aktualne.cz.

Podle serveru lidovky.cz jsou minimálně dva zveřejněné e-maily autentické. Mezi korespondenty figuruje člen ČSSD David Sedláček, který potvrdil, že si s premiérem dopisoval. "Ano, s panem premiérem jsem si psal. Obsah e-mailu, který mi popisujete, je stejný jako ten, co jsem psal já," řekl Sedláček. Autentický je i e-mail, který psal právník Radek Pokorný šéfredaktorovi Lidových novin Istvanu Lékovi a který poté poslal premiéru Sobotkovi, dodal server.

Při prosincovém útoku na Sobotkův twitter se na něm objevily komentáře vyzývající k nenávisti vůči uprchlíkům. Falešné tweety, které volaly po boji proti uprchlíkům a označovaly je za invazní armádu, zůstaly na profilu předsedy vlády přibližně sedm hodin. Vzkazy obsahovaly i odkazy na články a videa podněcující strach z uprchlíků a nenávist vůči nim.