Komunisté by dostali výrazně více hlasů než ve volbách v roce 2010, TOP 09 by naopak měla o zhruba čtyři procentní body méně. Voliči by nyní podle průzkumu poslali do sněmovny i KDU-ČSL, naopak vládní VV by skončily mimo dolní komoru.

Třetí komunisté by podle Factum Invenio získali 16 procent. Ve sněmovně by se udržela TOP 09 s 12,5 procenta, VV by se s 3,3 procenta do sněmovny nedostaly. Do dolní komory by se vrátili lidovci s 6,8 procenta. Stejný trend ukázaly průzkumy veřejného mínění už v předchozích měsících. K podobným výsledkům dospěl i zářijový volební model Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Strana zelených, která se podle některých průzkumů v minulých měsících dostala na pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny, by podle Factum Invenio nyní získala 3,5 procenta hlasů.

78 mandátů pro pravici

Pravicové strany ODS a TOP 09 by podle volebního modelu Factum Invenio nyní dohromady získaly 78 mandátů. Ani s případnou podporou KDU-ČSL by nedosáhly na většinu ve sněmovně. ČSSD a KSČM by společně měly se 110 mandáty pohodlnou nadpoloviční většinu. Spolupráce ČSSD s KDU-ČSL by ale na většinovou vládu nestačila. Podle odhadu rozdělení mandátů by sociální demokraté měli ve sněmovně 72 křesel, ODS 48, KSČM 38, TOP 09 třicet a lidovci 12 křesel.

Factum Invenio provedlo průzkum mezi 9. a 14. září na vzorku 940 lidí. Volební model vychází ze stranických preferencí a informací o hlasování v minulých volbách do sněmovny. Výsledky voleb v minulých letech ukázaly, že agentury odhadují rozhodnutí voličů poměrně nepřesně, naznačují ale trendy v oblibě politických stran.

Řádné volby do sněmovny by se měly uskutečnit za více než dva roky. Vládní strany tvrdí, že propad jejich popularity v polovině volebního období je přirozeným důsledkem nepopulárních reformních kroků, které připravují. Opozice naopak argumentuje tím, že vláda kvůli slábnoucí oblibě u občanů ztrácí mandát k vedení země.

Z průzkumu Factum Invenio vyplývá, že voleb do sněmovny by se nyní zúčastnilo 58,3 procenta voličů. Účast by tedy byla nižší než v loňských volbách do sněmovny.