V případě státního rozpočtu schvaluje dolní komora v prvním čtení jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a výši schodku. Deficit vláda navrhla čtyřicetimiliardový, stejný jako je letošní. Předseda ODS Petr Fiala poznamenal, že schodek považuje za politicko-rozpočtový trestní čin.

Motýlek je pro hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) symbolem noblesy.
Politici již zbrojí na bitvu o regiony. ODS představila vizi pro Česko

Kalousek uvedl, že v rozpočtu není ani koruna na nezbytné systémové změny ve zdravotním a penzijním pojištění a že investiční aktivita je nižší než v dobách krize. Změny, které TOP 09 navrhuje, by byly podle něj maximem toho, co se dá spravit během jednoho měsíce. Pokud kabinet bude trvat na stávajících parametrech návrhu rozpočtu, TOP 09 podporu vylučuje, dodal.

Piráti chtějí vrátit předlohu k přepracování. Vláda podle nich rezignovala na vyrovnaný rozpočet, který premiér a dříve ministr financí Andrej Babiš (ANO) v minulosti sliboval, řekl poslanec Mikuláš Ferjenčík. Hnutí ANO podle něj neustále navrhuje prohlubovat zadlužení státu. Za největší konkrétní rozpočtovou chybu Piráti považují, že ANO připustilo, že za jeho vlády znovu narostlo zdanění práce.

Plánovaný deficit 40 miliard po období dlouhého ekonomického růstu nazval Fiala politicko-rozpočtovým trestným činem a zpronevěrou úspěšných let České republiky. Vláda podle něj na investice vydává méně než v době krize, co se týče podílu investičních výdajů na celkových.

Ilustrační snímek.
Z podpory pro malé podniky čerpaly nadnárodní korporace, zjistil NKÚ

Ani lidovci návrh rozpočtu v prvním čtení nepodpoří. Podle nich neobsahuje dostatečné investice do dopravní infrastruktury. Vláda se podle KDU-ČSL také málo zaměřuje na digitalizaci, která by umožnila ušetřit až deset procent státních zaměstnanců.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana je rozpočet v nynější podobě hokynářský a bez ambicí. "Je ze zásady špatně koncipovaný, opisují se položky z minulých let, místo aby se přizpůsobovaly výdaje ambiciózním plánům," řekl. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) podle něj hokynářským způsobem občas někde přihodí nějaké peníze, mimo jiné podle toho, co si řeknou komunisté. "Schodek 40 miliard v době růstu je zbytečný. Bylo by lepší, kdyby vláda držela peníze do okamžiku, kdy soukromý sektor třeba nebude moct investovat," doplnila místopředsedkyně STAN Věra Kovářová.

SPD v usnesení předsednictva uvedla, že rozpočet nepodpoří, protože vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM nehospodaří s péčí řádného hospodáře. Návrh by podle hnutí měl být vyrovnaný či přebytkový. Další zadlužování je podle SPD zbytečným zatížením budoucí generace.

Prezident Miloš Zeman (třetí zprava) v doprovodu své dcery Kateřiny (druhá zleva) a ochranky vchází 17. října 2019 na oddělení pražské Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích, kam podle Hradu přijel na čtyřdenní rekondiční pobyt
Zeman odjel z nemocnice do Lán. Ve středu chce vystoupit ve Sněmovně

Podle místopředsedy hnutí Radima Fialy ministerstvo financí nepočítá s ochlazením ekonomiky, které může přijít vzhledem k podobnému vývoji v Německu. Fiala vyjádřil obavy, že schodek může být kvůli výpadku příjmů výrazně vyšší než plánovaných 40 miliard.

KSČM rozpočet podpoří

Komunisté podpoří návrh rozpočtu na příští rok v prvním čtení, budou ale přemýšlet, zda se určité detaily nedají zlepšit. Na dnešní tiskové konferenci před zahájením schůze Sněmovny to řekl poslanec KSČM Jiří Dolejš. Návrhy strany jsou zhruba v řádu miliardy korun, jde o věci předjednané a dohodnuté, dodal. Návrh rozpočtu podle něj komunisté nepovažují ani za úžasný, ani za levicový, ale o pragmatický kompromis. KSČM ve Sněmovně toleruje menšinovou vládu ANO a ČSSD.

Dolní komora schvaluje v prvním čtení základní parametry státního rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a výši schodku. Deficit vláda navrhla čtyřicetimiliardový, stejný jako letošní. Opozice to kritizuje. KSČM původně také hovořila o požadavku na schodek 30 miliard.

Helena Válková poskytla 14. října v Praze rozhovor Deníku.
Helena Válková: Důvěra v justici je podstatná. Nezpochybňujme ji

"Ano, v příštím roce dojde k určitému přerušení trendu postupného snižování deficitu. Hovořilo se o 30 miliardách, pravicová opozice by dokonce ráda viděla číslo 20 miliard, ale my se domníváme, že návrh nevybočuje z určité tolerance, protože takzvaný strukturální deficit, který je pro řízení cílování rozpočtu velmi důležitý, se mimo tuto toleranci nedostává," uvedl Dolejš. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek dnes hovořil o tom, že strana bude požadovat snížení deficitu na 20 miliard a zvýšení podílu investic.

"Jestli nacházíme v rozpočtu důsledky určité nedostatečné racionalizace struktury rozpočtu, to si zaslouží kritiku a více úsilí. Na druhou stranu to není na úkor sociálního státu - to je pro nás priorita - ani na úkor nezbytné míry veřejných investic," poznamenal Dolejš.

Rozpočet podle něj plní politické priority vlády ANO a ČSSD i požadavky, které si komunisté vytkli v tolerančním patentu. Dolejš zmínil například to, že budou navýšeny důchody či že rostou platy zejména učitelů, ačkoli se o konkrétní formě stále jedná.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek: Nezapomeňme, že devět milionů lidí nežije v Praze

Podle poslance by měly být důsledněji dořešeny audity zbytečných pracovních míst ve státní správě. "Provoz státu hodně souvisí s počty a platy úředníků. Na jedné straně se snižují, na druhé zvyšují, takže vlastně máme čistý přírůstek. Vzhledem k politice zvyšování platů narůstá objem platů na 227 miliard, to není málo a volá to po určité racionalizaci," poznamenal.

Dolejš dále uvedl, že nárůst objemu peněz na investice o 24 miliard není tak malý, jak tvrdí opozice. "Více narostou národní investice oproti evropským. Nárůst národních investic je o 11 procent, to si myslím, že není úplně málo," konstatoval. Byl to podle něj jeden z důvodů, proč KSČM nakonec ustoupila z požadavku na tvrdší rozpočtový deficit. Zmínil také, že rostou výdaje na vědu a výzkum.