Hra měla být původně spuštěna od července letošního roku. Za akční cenu ji nabízel na webu provozovatel oblíbených únikových her Stanislav Pavel. Pouhých 390 korun mělo hráče přenést do sprch - plynových komor - německého koncentračního tábora, kde zemřely tisíce lidí. Vše prý proto, aby mladí pochopili, jaká hrůza v Osvětimi panovala. „Co se týče samotné hry, tak není záměrem žádné šlapání po obětech, naopak, chceme ukázat mladé generaci určité uvědomění. Reakce byly bohužel opačné, než jsem si původně myslel, na jejich základě nevím, zda mi stojí za to, abych ukazoval na hnusnou a citlivou historii. Vydělávat jsem na projektu nechtěl, to se mi dokonce hnusí. Zájem nebyl větší než u jiných her, za týden od spuštění akce si ji objednalo 26 týmů," uvedl Pavel.

Čtěte také: Holokaust je nejhorším příkladem netolerance, zaznělo v Senátu

Po velké vlně nevole a kritiky, která se zvedla na internetu, hru společnost „Dostaň se ven" zřejmě vůbec nespustí. Akce navíc měla končit v pátek 27. ledna, tedy v den, který je mezinárodně vyhlášen jako Den obětí holocaustu. „Hra má být spuštěna v létě, v červenci, ovšem celou situaci budeme ještě analyzovat. Absolutně chápu kritiku, uvidíme, zda nakonec přistoupíme ke spuštění," tvrdil Pavel. Nyní chce předprodej zastavit, ukončení akční ceny, které měl naplánované právě na dnešek, bylo prý čistě náhodné. „Mám v plánu předprodej zastavit a uvidíme co bude dál. To, že její ukončení bylo naplánované na dnešek, Den obětí holocaustu, je čistě náhodné. Akci jsem spouštěl minulý pátek, s tím, že ji ponechám týden," dodal Pavel.

Celou záležitost v komentářích na Facebooku ohodnotilo i Muzeum Osvětim. Podle něho je hra neetická a žádá, aby vůbec nebyla uvedena.

Vyjádření osvětimského muzeaZdroj: Facebook

Slova, kterými lákají na webu Vydejte se s přáteli na zajímavou únikovou hru a vciťte se do kůže obětí koncentračního tábora v Osvětimi. Čeká Vás "poslední sprcha"! Avšak s tím rozdílem, že vy se z této místnosti můžete dostat živí.

Ke hře se vyjádřil Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea v Praze.
Česká společnost „Dostaň se ven" se sídlem v Praze inzeruje „únikovou hru" nazvanou „Útěk z Osvětimi" upřesněnou dále jako „útěk ze sprch pro 2-4 osoby". Společnost nabízí  „vcítění se do kůže obětí koncentračního tábora v Osvětimi", „poslední sprchu", z níž se hráči mohou „dostat živí". Efekty v únikové místnosti mají „zajišťovat autentickou atmosféru".

Jménem Židovského muzea v Praze tento počin rozhodně odmítám. Zneužívat systematického vyvražďování židovského etnika z doby druhé světové války ke komerčním aktivitám, navíc způsobem hrubě deformujícím historické skutečnosti, jako je tomu v uvedeném případě, považuji za projev ignorance, cynismu a hyenismu. Chci vyslovit přesvědčení, že hra nakonec nebude uvedena na trh.

Nepřehlédněte: Osvětim si zapsala rekord, loni ji navštívily dva miliony lidí

Reakce z internetu:

Je to hnus a neúcta zvlašť, když je dnes vzpominkový den. Víte vůbec co v Osvětimi znamenala " sprcha"? Smrt v plynové komoře. Nebylo úniku a když už přežilo nějaké dítě tak ho dorazili. Je to nechutné a odporné! - Romana Špajsová -

"Vciťte se do kůže obětí koncentračního tábora", "efekty nastolí autentickou atmosféru"? To snad nemůžete myslet vážně! Tohle je to největší pohrdání památkou obětí, kteří byli v Osvětimi zavražděni, jaké jsem kdy viděla. - Barbora Kubíčková -

Co chystáte dál? Vypálení Lidic (za vlastní kanystr s benzínem sleva), nebo Pankráckou sekyrárnu? Evidentně Vám pane Pavle vůbec nedochází, čeho jste se dotkl. A soudě podle vašich reakcí Vám to nedojde nikdy. - Jiří Padevět -