Organizátoři před řeckou ambasádou krátce po 13:00 hodině přečetli prohlášení, v němž označili obvinění mužů ze špionáže za nepodložené a vyjádřili přesvědčení, že oba jsou nevinní. Velvyslance Řecka vyzvali, aby se snažil podpořit co nejrychlejší vyřešení problému. Kauza podle nich může vážně poškodit mezinárodní pověst Řecka.

Vše se vyřeší

Prohlášení organizátorů demonstranti, z nichž někteří třímali transparenty s hesly Dávám Řekům den, maximálně dva, Vraťte nám kluky nebo Pusťte kluky domů, přivítali potleskem a skandováním hesla: Propustit! Hlavní organizátory Daniela Vávru a Martina Bacha poté přijal řecký velvyslanec Georgios Paizis. Asi dvacetiminutová schůzka byla podle Vávry poměrně příjemná a přátelská. Paizis prý vyjádřil naději, že se vše co nejdříve vyřeší. Protestujícím pak velvyslanec vzkázal, že pevně věří, že zase zavítají do Řecka, až se vše vyřeší.

Policie odhadla počet demonstrujících před začátkem protestu na 110 až 120 lidí, organizátoři na 150 až 180. Postupně se přidávali další, takže k ministerstvu zahraničí se podle odhadu přesunulo asi 240 účastníků.

U sídla české diplomacie organizátoři znovu přečetli prohlášení, v němž mimo jiné vyjádřili pochybnost, zda české úřady dělají pro návrat dvojice Čechů do vlasti vše. „Zatímco v obdobných případech se v minulosti vše vyřešilo příjezdem obviněných domů během několika málo týdnů, nyní nemáme ani po takřka třech měsících zprávy o zlepšení situace," prohlásil Vávra.

Na nejvyšší úrovni

Za českou diplomacii petici a výzvu převzal mluvčí Vít Kolář. Ministerstvo podle něj dělá, co je v jeho silách. „Co se týče kontaktů na nejvyšší úrovni, nepamatuju si, že by prezident, premiér, ministr zahraničí byli tolikrát v kontaktu s řeckou reprezentací, jako se tomu děje teď," uvedl Kolář. Podle něj však musí rozhodnout řecký soud.

Řecká policie zadržela osmadvacetiletého Pezlara a třiatřicetiletého Buchtu 9. září kvůli tomu, že na ostrově Limnos údajně fotografovali vojenské objekty. Oběma hrozí pět až 20 let vězení, vinu popírají.

V pátek se kvůli případu sešel český premiér Petr Nečas na okraj summitu Evropské unie s řeckým protějškem Antonisem Samarasem. Samaras mu prý slíbil, že se záležitostí bude zabývat. O zvláštní pozornost případu požádal řeckoui hlavu státu dopisem minulý týden i prezident Václav Klaus.

Soukromá dovolená

Oba zadržovaní muži jsou zaměstnanci firmy Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Podle prvních zpráv médií řecká policie uváděla, že na Limnosu pořizovali snímky pro novou hru. Společnost ale odmítla, že by její zaměstnanci byli v Řecku pracovně, a také oni později uvedli, že tam trávili soukromou dovolenou a fotky pořizovali jako turisté.

Podle Vávry se hra ArmA III odehrává na „na geograficky značně upravené a zmenšené podobě ostrova Limnos a v daleké budoucnosti roku 2035", žádné současné vojenské instalace v ní tedy nebudou. Vojenské objekty dvojice Čechů vyfotografovala jen náhodou, uvedl Vávra.