Amnestie má na Facebooku také své zastánce. Někteří uživatelé sociální sítě v souvislosti s amnestovanými vězni zase popouštejí uzdu svým rasovým a xenofobním předsudkům.

Podpisem petice dostupné na internetu mohou dát občané Klausovi, kandidátům na příštího prezidenta či médiím najevo, že s amnestií nesouhlasí. Autoři petice ale poznamenávají, že s Klausovým rozhodnutím nyní už fakticky příliš nenadělají.

Částečnou amnestii vyhlásil Klaus ve svém novoročním projevu k 20. výročí vzniku České republiky. Věznice v jejím rámci opouští několik tisíc vězňů, amnestie promíjí některé nepodmíněné i podmíněné trestné činy a zastavuje některá trestní stíhání. Celkově se podle odhadů ministerstva spravedlnosti nějak dotkne asi 32.000 lidí.

„Podobný čin totiž považujeme za výsměch poctivé a nelehké práci českých policistů, státních žalobců a soudců, stejně jako zmaření miliard korun utracených na dopadení, usvědčení a odsouzení dotyčných osob, náhle zproštěných výkonu zaslouženého trestu," uvádí text petice. Amnestie podle ní není správnou cestou, jak oslavit dvě desetiletí od vzniku státu, ale ani dobrý signál vůči „slušným občanům".

Na Facebooku, kde lidé o amnestii diskutují, se objevují také hlasy, že šlo o státnický krok. „Amnestie je ta nejrozumnější věc, kterou kdy udělal, fandím mu a klidně bych jej volil znovu, co volil, měl by být jmenován doživotním vůdcem státu," napsal o Klausovi jeden z uživatelů.

Jiné příspěvky vyjadřují názor, že prezidenta k vyhlášení amnestie týkající se také pachatelů hospodářské kriminality vedla jen snaha pomoci vlastním přátelům. „Kolik z nich byli přímo či nepřímo známí našeho pana prezidenta Václava ‚Propisky' Klause a teď jsou z toho všichni venku," stojí v jiném z facebookových příspěvků.

Prezident při vyhlášení amnestie primárně vycházel z velikosti trestu (měřeno jeho délkou), sekundárně z několika doplňkových atributů (věk vězně, typ trestného činu, recidiva). Řekl to v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. „V žádném případě nešlo a nemohlo jít o jednotlivce. Myslím, že by bylo naprostou chybou, kdybych znal konkrétní případy a podle toho rozhodoval. Ani jeden konkrétní případ jsem neměl na mysli a nezkoumal jsem ho," uvedl.

Podle pátečního průzkumu pro Českou televizi s rozsahem amnestie nesouhlasí 82,2 procenta občanů země. Největší kritika se ale týká faktu, že zastavením trestních stíhání, která trvají déle než osm let a u nichž trestní sazba nepřekračuje deset let vězení, bylo ukončeno řešení některých významných hospodářských kauz.

Klaus při vysvětlování důvodů, proč v rámci amnestie nařídil zrušit obvinění lidem stíhaným déle než osm let, odkázal na Evropský soud pro lidská práva. Uvedl, že se podle jeho judikatury považuje už doba přesahující šest let za nepřiměřenou délku řízení.