„Bohužel sucho trvá i nadále, přestože v probíhajícím týdnu prší více než ve dnech před ním. Vzestupy průtoků jsou spíše kosmetické, v řádu centimetrů, což na většině řek sice opticky vypadá dobře, ale pod kýl kanoe to příliš vody nepřidá," uvedl.

Splout se stále dá například Vltava pod lipenskou vyrovnávací hrází. „Nepatrně se zlepšil vodní stav na Otavě a Lužnici, ale stále je i zde vody nedostatek, a tak pod jezy najdou vodáci často suchá místa a mělčiny," uvedl Jančar.

„Dolní tok Sázavy je naprosto beznadějný. Berounka zůstává na svém, tedy málo vody, splouvat lze mezi Chrástem a raději pak Darovou a Nižborem nebo Hýskovem," doplnil.

Výrazně lepší není ani situace na dolním toku Lužnice nebo na Ohři. Vodáci podle něj mohou zkusit méně frekventované úseky řek, třeba Ohři pod Nechranicemi, Vltavu pod Prahou nebo Labe pod Mělníkem. „V těchto místech lze plout, ale není tu infrastruktura pro vodáky, tedy hlavně tábořiště," uvedl.

„V mnoha případech je lepší letošní dovolenou na vodě zaměnit za kolo nebo pěší výlety, nebo se vydat za hranice. V sousedním Slovensku je situace nepatrně lepší, ale i zde se jedná o tradiční Dunajec, Hron či Váh," dodal Jančar.