Potvrdila to mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Děti mají podle úřadů ve Žluticích odpovídající péči a zázemí, od chovanců ústavu jsou oddělené.

Postup úřednice byl podle soudu správný

"Soud zamítl návrh na předběžné opatření na stěhování dětí do dětského domova v Ústeckém kraji. Potvrdil tak, že postup úřednice odboru sociálně právní ochrany dětí byl správný. Znamená to, že děti zůstanou ve Žluticích na Karlovarsku do doby, než si matka upraví domácnost a dostane děti zpět do péče. Stěhování dětí si nepřeje ani ona," řekla Macová.

Odbor péče o děti se proti rozhodnutí soudu odvolávat nebude. Sociální pracovníci podle Macové s matkou intenzivně pracují.

Sourozenci byli do předminulého týdne v ústeckém Klokánku. Překročily ale roční lhůtu, kterou pro pobyt v zařízení pro okamžitou pomoc stanoví zákon. Odbor sociálně právní ochrany dětí se proto obrátil na soud. Ten děti poslal předběžným opatřením do ústavu, který jako jediný měl dostatečnou kapacitu, aby přijal všechny.

Kritika z ministerstva i Fondu ohrožených dětí

Přesun dětí kritizovala ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková, výhrady mělo i ministerstvo práce a sociálních věcí.

"Výchovný ústav slouží k výkonu ústavní či ochranné výchovy dětí se závažnými poruchami chování. Závažné pochybení lze ovšem stejnou měrou shledat i na straně zařízení samého, které děti přijalo, ačkoli jim - údajně dokonce dle sdělení pracovníků zařízení - není s to poskytnout adekvátní péči," řekl mluvčí ministerstva Petr Sulek.

Kraj pochybení nepřipouští

Podle mluvčího ústeckého krajského úřadu Zdeňka Rytíře o děti nejevil zájem širší okruh rodiny, v kraji nebyli ani vhodní pěstouni, kteří by si vzali všechny děti. Ústecký odbor ochrany dětí podle kraje prověřoval všechny možné varianty.

"Z důvodu neúspěšnosti a snahy o zachování sourozeneckých vazeb přistoupil k dočasnému umístění dětí do výchovného ústavu, Dětského domova se školou, základní školy, střední školy a školní jídelny Žlutice. Odbor před podáním návrhu na předběžné opatření vyjednal v zařízení podmínky, za nichž budou děti přijaty, zejména pak, že všichni sourozenci budou ubytováni v samostatném objektu," řekl Rytíř.

Tři chlapci a pět dívek ve věku od jednoho roku do 15 let byli v Klokánku od loňského dubna.

Klokánky se potýkají s existenčními problémy. Zřizovatel čelí exekuci kvůli dluhům na sociálním pojištění svých 600 zaměstnanců. Ve 22 klokáncích žije kolem 450 dětí, žádné z nich by podle ministerstva sociálních věcí nezůstalo v případě bankrotu fondu na ulici.