„Rodiče dvou dětí stanou ve středu před soudem, jsou obžalováni z ohrožování výchovy mládeže. Případ se stal letos v lednu,“ uvedl soudce teplického okresního soudu Miroslav Čapek.

Ilona Novotná, mluvčí teplické policie, potvrdila, že rodiče byli obviněni z ohrožování mravní výchovy dětí. Není ale vyloučeno, že soud trestný čin překvalifikuje. Podle ústeckého advokáta František Nesvadba může jít o týrání svěřené osoby, kde je sazba až osm let vězení.

Rodiče s dětmi bydlí v bílinském sídlišti Za Chlumem, v přízemí v panelovém domě č. 762.

Chlapci byli v takovém stavu, že vydávali pouze zvuky bručení a vrčení. Obě děti jsou momentálně v kojeneckém ústavu v Tepliccíh. Sousedé v domě řekli, že děti nebyly na chodbě ani venku příliš často vidět. Někteří lidé ve vchodě byli dokonce překvapeni, že v bytě nějaké děti ještě vůbec jsou. To také bylo podnětem pro úředníky, kteří dostali impuls o tom, že právě děti nebyly již delší dobu vidět. A spekulovalo se také o tom, zda je rodina neprodala do zahraničí.

Soused Jaroslav Žihla, který bydlí ve stejném vchodě, v bytě nad uvedenou rodinou, včera řekl, že lidé v domě prakticky nevěděli, kolik mají v bytě dětí. „Nikdy bych neřekl, že za dveřmi bytu může docházet k nějakému týrání a nebo násilí. Nikdy jsem neslyšel žádný křik a nebo zoufalý pláč vycházející z bytu,“ uvedl.

Na základě poznatků sousedů se do domu vydali úředníci z městského úřadu v Bílině. „Na místě jsme našly děti v temné komoře, byly pomočené a špinavé,“ řekla sociální pracovnice. Matka ale pro TV Nova uvedla, že je tam manžel zavřel jen na deset minut, než jí šel naproti. O žádné týrání prý nemohlo jít. „S něčím podobným jsem se ještě nesetkala,“ nechala se ale slyšet sociální pracovnice.

Otec s matkou jsou vyšetřováni na svobodě. Podle policie nebyly shledány důvody, proč by měli být rodiče ve vazbě, jako to je například v kuřimské kauze.

Soud začne projednávat tuto kauzu ve středu od osmi hodin.

Zpravodajové Deníku