Řeč je o skupince sedmi nezletilců ve věku dvanáct až patnáct let, kteří několik týdnů terorizovali obyvatele Ostravy.

Na své konto si připsali nejméně deset zločinů, při kterých se zmocnili věcí za dvaadvacet tisíc korun. V těchto dnech je zadrželi ostravští policisté. Jak se při vyšetřování ukázalo, důvodem loupežnických výprav byla touha po dobrodružství. „Nudili se a nevěděli, co mají dělat,“ uvedl kriminalista Vilém Šponer, který se podílel na odhalení skupiny.

Hlavou gangu byl teprve dvanáctiletý chlapec. Po škole se scházeli na hřišti v Moravské Ostravě, odkud se vydávali do městské části Ostrava- Poruba, kde je nikdo neznal. Své oběti si vybírali náhodně. Útočili na děti nebo starší ženy. Brali jim peníze, mobilní telefony a platební karty. Nejmladší z násilníků nosil s sebou mačetu s čepelí dlouhou padesát centimetrů.

Školáci se do svých domovů vraceli v podvečerních hodinách. O tom, co dělali přes den, neměli jejich blízcí ani potuchy. Většinou pocházeli z bezproblémových a dobře situovaných rodin. V šoku byli také učitelé mladých lupičů. „Pedagogové s nimi neměli žádné potíže,“ řekl Šponer. Podle šéfa ostravských kriminalistů Tomáše Landsfelda agresivita pachatelů s každým případem narůstala. Začínali slovními výhrůžkami a strkáním, poté přidali údery pěstí a kopance. Nakonec se ozbrojili mačetou a nožem. Šesti ze sedmi pachatelů ještě není patnáct let. Vzhledem k věku tak nemohou být postaveni před soud. Patnáctiletému hrozí maximálně pět let vězení.