Za záchranu lidského života byl oceněn dvanáctiletý Jaroslav Šísl, který pomohl svému o rok mladšímu kamarádovi Jiřímu. Ten kvůli nerozvážnosti utrpěl zranění hlavy. Jára jej dopravil k prarodičům a řekl jim pravdu o tom, co se stalo. Díky tomu se dostal Jirka včas do péče doktorů, kteří odhalili vážná poranění hlavy.

Úřad městské části Praha 4, Centrum služeb Budějovická a Poliklinika Budějovická na snímku z 11. dubna v Praze.
Praha 4 má schválený rozpočet na příští rok. Bude hospodařit s téměř miliardou

Ocenění za pomoc starším lidem


Kateřina Kukalová (13) tráví čas se svou o sedm let mladší sestřenicí Terezkou, která od narození trpí revmatoidní artritidou. Kateřina s ní procvičuje oči i ruce a pomáhá ji v činnostech, které udržují dostatečný rozsah pohybu. Kateřině bylo uděleno ocenění v kategorii pomoc ostatním.
Panu Tondovi zemřela žena a zůstal sám. Před rokem před domem upadl, zlomil si nohu a řadu věcí už nezvládá udělat sám. Pomocníkem se mu stal Martin Kamitz (13) ze sousedství, který bere Tondu jako svého dědečka. Tráví spolu čas například procházkami a cvičením. Dnes převzal ocenění za pomoc starším lidem.

SOŠ administrativy EU.
Studenti: Naší největší předností je silná angličtina

Cena za pomoc v přírodě 


Zuzanu Krajčíkovou (14) vybrali hlasující v kategorii kolektivní pomoc. Zuzana ráda tančí a vystupuje také v lázních Klimkovice. Uvědomuje si, že mnoho lidí má takové zdravotní problémy, které jim neumožňují pohyb. Tanečními vystoupeními pro ně se tak snaží šířit radost.
Další cena je za pomoc přírodě, kterou si odnesl Martin Zilvar (14). Pomohl svému dědečkovi s kácením stromů, které napadl lýkožrout, a vysázením nových. Přestože mu bylo stromů líto, pochopil, že je to nutné, aby se předešlo většímu problému.

Ceny Richard, které Zoo Praha uděluje už od roku 2009, jsou vyrobeny z českého křišťálu a nesou jméno oblíbeného gorilího samce.
Pražská zoo ocení o víkendu podporovatele cenami Richard

Nebezpečí na internetu 

Daniel Polach (14) je členem školního parlamentu základní školy ve Slezské Ostravě. Studentská samospráva v této škole organizuje například tematické dny, uspořádala sbírku pro týraná zvířata nebo se zapojila do charitativních projektů na podporu léčby rakoviny.
O tom, jaká rizika číhají na internetu, se přesvědčil Patrik Vilč (15). Jeho kamarádovi se zalíbila dívka, kterou poznal přes sociální síť. Patrik ho napomínal k obezřetnosti a s dalšími kamarády vypátral, že jde o podvodný profil s fotografií modelky. Za příběh získal cenu v kategorii pomoc na netu.
Jedno ze dvou speciálních ocenění bylo předáno Nikol Harabišové (10), která napsala příběh o tom, jak se v základní škole v Lubině rozhodli pomoci českým dětem v Rumunsku a uspořádali pro ně sbírku školních pomůcek.

Cena Gratias Agit.
Cena za šíření dobrého jména ČR bude udělena 15 osobnostem

Kamarádi ze školy ve Slavkově upozornili na příběh Vítka Šachtela. V době kdy měla rodina rozestavěný dům, Vítkův otec oslepl. Vítek na sebe vzal téměř všechny povinnosti, otci pomáhá při cestách a čas investuje i do údržby domu.