Několikaměsíční studie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) nyní prokázala, že mají další alternativu – vegetariánskou stravu.

Buňky lépe produkují inzulín

„Naše studie prokázala, že vegetariánská strava ve srovnání s běžně doporučovanou diabetickou dietou vedla k výraznějšímu váhovému úbytku, výraznějšímu snížení medikace na cukrovku a také ke zlepšení funkce buněk produkujících inzulín,“ řekla doktorka Hana Kahleová z Centra diabetologie IKEM.

Podle ní by právě vegetariánská strava mohla být v budoucnu pro diabetiky výhodnější alternativou. Ukazují to výsledky 35 pacientů experimentální skupiny, kteří po celou dobu studie jedli vegetariánskou stravu, především celozrnné obiloviny, luštěniny a zeleninu. Pro srovnání se stejný počet diabetiků v kontrolní skupině řídil zásadami diabetické diety.

Menší pocit hladu

„Jen pokud jde o snížení váhy, tak ve vegetariánské skupině byl hmotnostní úbytek takřka dvojnásobný proti kontrolní. Zatímco „vegetariáni“ průměrně zhubli o 6,4 kilogramu, ve druhé skupině to bylo o tři kilogramy méně,“ uvedla Kahleová.

Pacienti z vegetariánské skupiny si během experimentu také více pochvalovali, že mají menší pocit hladu. To potvrzuje také jeden z účastníků Libor Široký. „Díky změně stravy a zařazení pohybu se citlivost mého organismu na inzulín velmi zlepšila. Z původních tří léků dnes užívám pouze jeden a mám přitom mnohem lepší hodnoty. Také celkově se cítím o dost lépe,“ prohlásil diabetik Široký.

I proto nyní chtějí pracovníci IKEM ve spolupráci s vegetariánskými restauracemi připravit pro diabetiky speciální jídelníček včetně kuchařky tak, aby byl atraktivní. Kdy budou nějaká ucelená doporučení hotová, však zatím jasné není.