Před volbami byla jeho tvář vidět na plakátech po celé Praze. ČSSD měla novou krev v čele, Jiřího Dienstbiera mladšího, který dokázal přilákat tolik voličů, že sociální demokraté možná usednou ve vedení města. Teď ale tato tvář mizí do ústraní.

Jiří Dienstbier mladší odstoupil z vyjednávacího týmu pražské ČSSD, který by jednal s občanskými demokraty o vytvoření koalice na pražském magistrátu. Důvodem je jeho nesouhlas s případnou spoluprací mezi ČSSD a ODS. Lidé, kteří mu dali hlas, mohou být zklamaní, u sociálních demokratů jsou v popředí opět staré známé tváře.

Na druhou stranu Dinestbier zůstává v týmu, který by případně jednal s TOP 09. Oznámil to po včerejším zasedání zastupitelského klubu ČSSD. „Důvody jsou jasné, nezměnil jsem názor na koalici s ODS, takže s nimi těžko mohu vyjednávat,“ řekl Dienstbier. K jeho odvolání z pozice vyjednavače vyzvalo již v pátek předsednictvo výkonného výboru pražské ČSSD. On na jednání pozván nebyl. „Myslím si, že to má vypovídající hodnotu, jak se některé věci v pražské ČSSD řeší,“ dodal.

Kdo se chce vylhat?

Zatímco sociální demokraté řeší vnitřní problémy, ODS a TOP 09 spolu i nadále jednají. A to i přesto, že mezi stranami došlo k několika slovním přestřelkám v médiích i mimo ně. I nadále se ale velmi spekuluje o koalici ODS a ČSSD.
Naposledy napsal lídr TOP 09 Zdeněk Tůma otevřený dopis jedničce ODS Bohuslavu Svobodovi, v němž se snaží některé výroky uvést na pravou míru.
Nicméně i on, zde přiznává, že se ODS ve světle posledních výroku snaží vylhat z jednání o koalici.

„Není pravda, že by Vám na jednání minulé úterý František Laudát (TOP 09 pozn. red.) řekl, že „jste lhář“. Vyjádřil podezření, že se „z koalice s TOP 09 chcete vylhat“, což je vyjádření sice ostré, nicméně není vůbec osobní vůči Vám a odráželo vážné pochybnosti o tom, jaké jsou vůbec záměry pražské ODS. A navíc, ve světle Vašich dvou sobotních rozhovorů, je taková formulace, bohužel, zcela na místě,“ napsal v dopise Tůma.
Potvrdil, že je ale i nadále připraven k diskuzi nad návrhem koaliční smlouvy, a to v jakémkoli složení.

Vyjednavači TOP 09 a ODS se pak dopoledne opět sešli nad návrhem koaliční dohody. Vysvětlili si nejasnosti kolem několika bodů, na zásadní problém prý nenarazili. Po jednání to řekli předsedové zastupitelských klubů TOP 09 Tomáš Hudeček a ODS Rudolf Blažek.

„ODS dala k 25 bodům připomínku, respektive otazník. A těch pětadvacet bodů jsem s našimi experty dovysvětlil,“ řekl Hudeček. „Nemůžu mluvit za druhou stranu, ale nemyslím si, že šlo o připomínky typu ‚toto ne, změňte to‘, ale spíše co to znamená,“ dodal s tím, že nemá pocit, že by v programu byl problém.

Podrobnosti o jednotlivých sporných bodech nechtěl s ohledem na vzájemnou dohodu o prozatímní tajnosti návrhu zveřejnit. Dokument by měl obsahovat asi 55 okruhů.

S Hudečkem souhlasil i jeho protějšek z ODS Blažek. „V tuto chvíli tam zásadnější rozpor nevidím,“ řekl.
Občanští demokraté chtějí mít koncem týdne jasno, zda budou s TOP 09 spolupracovat. I podle Hudečka bude během tohoto týdne zřejmé, jak vyjednávání mezi ODS a TOP 09 dopadlo. Již delší dobu se v politických kuloárech mluví o tom, že část ODS si přeje koalici s ČSSD, a mnozí ji považují za velmi pravděpodobnou.

Někde už je hotovo

Na rozdíl od hlavního města už je o novém jasno v Praze 2 a Praze 22, tedy Uhříněvsi.
Starostou Prahy 2 se na příští čtyři roky stává dosavadní místostarosta Jiří Paluska, který střídá ve funkci Janu Černochovou (oba ODS). Ta už křeslo nechtěla obhajovat, protože se v květnu stala poslankyní, i nadále bude ale v Praze 2 působit jako neuvolněná radní.

V Praze 2 bude v příštích čtyřech letech vládnout trojkoalice, v radě městské části, která má devět členů, obsadí pět křesel ODS, tři ČSSD a jedno SZ.
Paluska bude mít čtyři zástupce starosty Václava Vondráška a Jana Vaňka z ODS a Michaelu Marksovou a Jana Pecha z ČSSD, uvolněná radní bude Kateřina Jechová (SZ), radu doplní ještě Michal Bočan (ODS) a Marie Vlková (ČSSD).

V Praze 22, kde ve volbách s šedesáti procenty hlasů zvítězila ODS, se stejně jako ve třech předchozích obdobích stal starostou Milan Coller (ODS). V komunálních volbách Coller kandidoval poprvé v roce 1998, od té doby je ve funkci starosty městské části bez přestávky. Podle jeho prohlášení je ve vedení Prahy 22 tentokrát naposledy. Zástupcem starosty se stal Martin Turnovský (ODS).

LUKÁŠ MAREK a ČTK