Podle předkládací zprávy určené vládě nelze pominout ekonomický aspekt celé věci. Předpokládá se, že Světového dne mládeže v ČR by se zúčastnilo více než 300 tisíc mladých lidí z celého světa a závěrečného víkendu přes milion osob. Kandidaturu ČBK musí ještě projednat vatikánské úřady, podpora vlády, pražského magistrátu, krajů a obcí by byla důležitým aspektem žádosti.

Světové dny mládeže vznikly v roce 1984 na Květnou neděli a konají se každé tři roky. Papež Jan Pavel II., z jehož iniciativy se konají, tehdy daroval mladým lidem jednoduchý dřevěný kříž, aby ho nesli jako symbol lásky Ježíše Krista. Od té doby doprovází všechna tato setkání. Vždy rok před světovým setkáním putuje po farnostech hostitelské země a mladí lidé se u něj shromažďují k modlitbě.

Účastníci Světového dne mládeže jsou nejprve pět dnů hosty v hostitelské zemi na takzvaných Dnech v diecézi a pak prožijí sedm dní v městě konání. Účastníci se při pobytu v diecézích ubytovávají převážně v rodinách či místních školách, poznají tak zblízka život v dané zemi a navazují osobní kontakty. V městě konání akce začíná mší slouženou místním arcibiskupem.

Papež František svatořečil zatím v průměru 9,5 osob ročně. Jan Pavel II. dosahoval dvojnásobného počtu.
Papež chce změnit přísná pravidla svatořečení. Bude stačit hrdinský život

V následujících třech dnech se dopoledne setkávají účastníci podle jazykových skupin a odpoledne jsou hudební či divadelní vystoupení, přednášky, sportovní akce nebo promítání filmů. Čtvrtý den v podvečer se koná přivítání papeže a závěrečné dva dny tvoří večerního setkání s papežem, přespání pod širým nebem a závěrečná bohoslužba.

V Polsku bylo loni v červenci během dnů v diecézích 120.000 účastníků, týdne v Krakově přes 300.000 účastníků a závěrečného setkání v sobotu večer a v neděli se zúčastnilo kolem 2,5 milionu účastníků. Asi 125.000 mladých účastníků setkání v Polsku se zastavilo speciálně v kostele u Pražského Jezulátka.

Setkání bylo financováno převážně z účastnických příspěvků (70 procent, 32,6 milionů euro), sbírek mezi věřícími (deset procent), sponzory (deset procent) a podporou ministerstev (deset procent). Celkové náklady byly 46 milionů euro. ČBK upozorňuje, že v Česku nelze počítat s tak výrazným podílem příspěvku od věřících.

Jiří Doleček, dopravní znalec
Případ lobbisty Janouška: znalec za zkreslení posudku dostal podmínku