Na základě výzkumu Cyklobarometru jsou cyklistům nejvíce nakloněným městem Otrokovice ve Zlínském kraji. Vyplynulo to z ankety mezi lidmi, kteří hodnotili v jednotlivých městech stav cyklodopravy, komfort na cestách, stav infrastruktury a bezpečnost cyklistů. Za Otrokovicemi skončily Pardubice a Hradec Králové. Naopak špatně skončily Brno, Liberec nebo Praha.

Cyklobus.
Milovníci kol, pozor! Po zimě na svou trasu opět vyrazil pražský cyklobus

Ačkoli Češi podle projektu Češi v sedle patří s 63 procenty mezi nadšené cyklisty, jsou stále daleko za Nizozemci, kde se podle Eurobarometru alespoň občas dopravuje na kole 87 procent lidí. Platforma WLC chce přivést k cyklistice více lidí.

„Všechny naše regionální mutace vycházejí ze stejného konceptu - mapují důležité události profesionální cyklistiky z domova i ze světa, přinášejí inspirativní příběhy a osudy profesionálů i nadšenců. Radí v tréninku, výživě, údržbě a výběru jízdních kol, inspirují a v neposlední řadě jsou patronem bezpečnosti cyklistů na silnicích i v terénu,“ uvedl lídr WLC Josef Matějovič.

Bezpečné chování

V dubnu bude hlavním tématem na webu WLC bezpečnost, kdy v kampani upozorní na zásady bezpečného chování na silnici ze strany cyklistů i motoristů. Zájemcům o cyklistiku nabídne například komunitní klub, který kromě rad a tipů nabídne i vyjížďky s profesionálními sportovci, zázemí pro vybrané cyklistické závody nebo také soutěž o elektrokolo.

Ilustrační foto.
Řítil se na kole po Prostějově. Jel pod drogami a bez světel

Aktuálním tématem v cyklistice je postavení žen. „Třeba i rozpočtově má mužský profesionální tým několikanásobně více proti ženské cyklistice. Panuje povědomí o tom, že je to složité. Myslím, že je to téma, které se šíří celou Evropou,“ řekl ČTK Matějovič.

Pozitivní vývoj

„Cyklistika se pořád vyvíjí. Máme tu trendy jak ve vybavení, tak i v místech, kde se cyklisté pohybují. Většina měst se snaží být k cyklistům přátelská a buduje infrastrukturu,“ sdělil ČTK handicapovaný cyklista Jiří Ježek, který je ambasadorem projektu. V technice jsou trendem elektrokola. „Můžou poskytnout lásku k cyklistice i lidem, kteří na tom už nejsou fyzicky tak dobře, nebo mají nějaký handicap,“ dodal.

Novinky v cyklistice představuje v těchto dnech veletrh For Bikes na výstavišti v Letňanech. Na desátém ročníku, který začal dnes, je k vidění sortiment českých a zahraničních značek. Veletrh potrvá do neděle 31. března.

Automobilka Škoda Auto je od svého vzniku spojena s cyklistikou. V roce 1895 Václav Laurin a Václav Klement založili v Mladé Boleslavi továrnu na výrobu jízdních kol, po zhruba deseti letech byl vyroben první automobil značky L&K. Společnost je také partnerem prestižního cyklistického závodu Tour de France, který sponzoruje posledních 15 let.

Petr Vakoč
Svačinka do kapsy. Cyklista Petr Vakoč se vrhl na podnikání