V Orlických horách se navíc lokálně objevují námrazy, zjistila ČTK. Odpoledne začne ve východní části republiky platit výstraha meteorologů před silným větrem.

Uzavřená je silnice kolem přehrady Fláje na Moldavu na Teplicku. Jde o každoroční záležitost, silnice se v zimě neudržuje, přesto jen za minulý týden musela horská služba pomoci několika řidičům, kteří i přes upozornění na komunikaci vjeli a zapadli.

Jiří Milek.
Vládcem velkých, širých, rodných lánů bude „malý Babiš“ Jiří Milek

Na severu Olomouckého kraje napadlo v noci až deset centimetrů sněhu, na některých místech se tvoří kvůli silnému větru sněhové jazyky. Podobná situace byla i v Libereckém kraji, kde rovněž napadlo zhruba deset centimetrů. Odklízení sněhu tam komplikoval silný vítr, který v otevřených úsecích vytvářel až půlmetrové sněhové jazyky. O půlnoci ale sněžení přestalo a silnice se podařilo vyčistit.

Na Lanškrounsku silničáři varují před námrazami, na státní silnici I/11 z Jablonného nad Orlicí do Červené Vody na Orlickoústecku před náledím. Namrzlé silnice hlásí silničáři také z Vítkovska v Moravskoslezském kraji.

Ilustrační foto
Zájem o lyžařské školy roste. Sehnat instruktory je však problém

Podle meteorologů bude odpoledne ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku zesilovat vítr. V nárazech dosáhne až 90 km/h, na hřebenech hor až 145 km/h. Slábnou bude až v úterý dopoledne.

Přes den bude v ČR zataženo až oblačno, na severozápadě přechodně místy, jinde ojediněle slabý déšť. Nejvyšší teploty budou osm až 13 stupňů Celsia, v západní polovině Čech tři až osm stupňů, v 1000 metrech na horách pak kolem dvou stupňů Celsia.

Videosouhrn Deníku – 9.–10. prosince 2017
Kohák se klouzal a farář žehnal raketám: Prohlédněte si nejlepší videa víkendu