Zimolu a Stráského poslali organizátoři soutěže mezi dvanáct finalistů kvůli jejich zásahům do podoby šumavského parku. Ceny budou vyhlášeny v pátek.

Hejtman Zimola se v posledních letech umisťoval ve výsledcích Ropáka na předních pozicích. Předloni byl čtvrtý a loni třetí. „V krajském územním plánu podporuje ekologicky nepřijatelné stavby, jako je lanovka na vrch Hraničník, rozšíření silnice z Nové Pece na Zadní Zvonkovou, nové golfové hřiště v obci Stožec, výstavbu lyžařského areálu na Špičáku či sjezdovky na Boubíně," vypočítával Patrik.

„Letošním horkým kandidátem ankety je ale ředitel Správy Národního parku a CHKO Šumava Jan Stráský, který zcela svérázným pojetím ochrany přírody a vnímáním cílů parku popírá přírodní i lidské zákony," uvedl.

Naposledy například ekologové z Hnutí Duha podali odvolání proti používání pesticidů v šumavském parku k hubení kůrovce. Podle aktivistů to likviduje i další hmyz a některé ptáky. Vedení parku nyní počká, zda státní správa nakonec použití chemie povolí. Podle mluvčího parku Pavla Pechouška ale hubení kůrovce pomocí pesticidů není nic výjimečného a žádná studie neprokázala, že by chemie hubila i jiné živočichy. Ekologickým organizacím ovšem vadí především kácení stromů v parku, odůvodňované právě bojem s kůrovcem.

Letos bylo na ceny Ropák nominováno 24 kandidátů. „Nejvíce finalistů je z Ústeckého kraje, za který byl na cenu navržen ministr životního prostředí a poslanec za ODS Tomáš Chalupa, ekolog Tomáš Šikula a hejtmanka za ČSSD Jana Vaňhová," sdělil koordinátor ankety.

O vítězích anket Ropák za antiekologický počin a Zelená perla za antiekologický výrok rozhodují členové komise, která má nyní 116 členů. Loni získal první místo v cenách Ropák i Zelená perla bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Podle organizátorů se Drobil snažil oslabit pravomoci a význam svého ministerstva.