Podle odhadů Ústavu pro informace ve vzdělávání půjde v září do základních škol o 6000 dětí víc než loni, dětí má ve školách přibývat. Demografický pokles v současnosti nejvíc dopadá na střední školy. Ty jsou poloprázdné a kraje řeší, zda je slučovat, nebo rušit.

Zatímco ještě v roce 2005 chodilo do základních škol přes 916.000 dětí, loni to bylo jen 789.000. V září už ale zasedne do lavic základních škol 795.000 dětí. „Školní rok 2010/2011 byl ve všech krajích také posledním rokem snižování celkového počtu žáků v základních školách. Od školního roku 2011/2012 již bude narůstat, meziroční pokles žáků na 2. stupni základních škol je převýšen přírůstkem počtu žáků na 1. stupni základních škol,“ uvedli statistici. Jen prvňáčků přibude oproti loňsku 5500 a bude jich 101.000, tento trend prý bude pokračovat i v příštích letech.

Pokles počtu žáků na středních školách

Základní školy se sice začínají zaplňovat, demografický pokles ale trápí střední školy. Na středních školách bude letos studovat 454.000 studentů, tedy o 23.000 méně než loni v září. Nejvíce dolehne úbytek na učiliště, přijdou o více než šest procent žáků. Jediné školy, kterých se demografické výkyvy nedotknou, jsou konzervatoře. Gymnázia přijdou jen o 2,9 procenta studentů, ostatní střední školy s maturitou pak o necelých šest procent.

Ministerstvu školství už ale s poloprázdnými třídami došla trpělivost. U středních škol tlačí úředníci na kraje kvůli jejich slučování a rušení. Od roku 2013 chce také ministerstvo změnit systém financování, základní a střední školy, které mají málo žáků, by dostávaly méně peněz. Podobnou situaci řešily úřady ve druhé polovině 90. let, kdy klesala porodnost a dětí bylo málo. Tehdy obce houfně rušily školky, kterých je nyní nedostatek.

Nyní se ale k rušení škol kraje tolik nemají, v tomto školním roce nebudou snižovat kapacitu středních škol na Vysočině, v Praze, Karlovarském, Olomouckém, Jihomoravském a Jihočeském kraji. Rušení či slučování škol navíc často provázejí protesty veřejnosti.