Neshody započaly předloni na jaře. Pár týdnů poté, co Miloš Zeman pronesl inaugurační řeč, v níž mimo jiné slíbil, že chce být „prezidentem všech občanů bez rozdílu jejich politických názorů", odmítl jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Vadilo mu jeho chování na veřejnosti. Po mohutném tlaku vysokoškolské obce Zeman Putnův jmenovací dekret podepsal, i když předat mu ho musel tehdejší ministr školství Petr Fiala. Ten hlavě státu slíbil, že se pokusí změnit literu zákona a jmenovací pravomoci ho zbaví. Jenže narazil na odpor rektorů, kteří většinově trvali na tom, aby univerzitní profesoři dostávali dekrety od prezidenta, a to jako výraz úcty ke vzdělání a institucím, jež reprezentují.

Lustrování kandidátů

Miloš Zeman jim vzkázal, že pokud o tom má rozhodovat on, nehodlá být jen automatem na podpisy a bude jednotlivé kandidáty lustrovat. To předvedl letos, když svým vetem zatarasil cestu k profesuře docentům Jiřímu Fajtovi a Ivanu Ošťádalovi z Univerzity Karlovy a Janu Eichlerovi 
z Vysoké školy ekonomické. Prezident usoudil, že v minulosti morálně selhali, a proto nemají na titul nárok.
Prezident navrhuje patovou situaci řešit přenesením jmenovací pravomoci na předsedu Senátu, šéfa resortu školství nebo rektora příslušné vysoké školy. Ministryně hájí postoj akademiků a dává přednost současné úpravě.

Ta ovšem možnost přezkumu závěrů univerzitních vědeckých rad nepřipouští. Zákon 
o vysokých školách říká: „Profesora pro určitý obor jmenuje prezident republiky na návrh vědecké rady vysoké školy podaný prostřednictvím ministra."

Neústavní postup

Formální bezchybnost odborně schválené kandidatury má na starosti ministerstvo školství. Pokud takový návrh hlava státu obdrží, je povinna ho podepsat, stejně jako premiér. Ten navíc tahá za delší konec provázku, neboť vláda je za prezidentovy kroky odpovědná. „U těchto sdílených pravomocí by se dokonce mohlo hlasovat o nedůvěře vládě, pokud není schopna prezidenta republiky přimět k rozhodnutí," řekl před časem Deníku ústavní právník Aleš Gerloch. Na jistou neústavnost postupu při nejmenování tří profesorů upozornila prezidenta i Kateřina Valachová, původní profesí právnička.

„Prezident si nemůže 
v tomto případě osobovat právo veta. Stejně jako já ho nemohu použít vůči kandidátovi na docenturu, pokud splnil všechny zákonné podmínky habilitačního řízení," uvedl šéf České konference rektorů Tomáš Zima.

Kateřina Valachová po včerejší schůzce sdělila, že prezident podporuje její návrh na zakotvení zákonného nároku na předškolní vzdělání již od dvou let dítěte. Shodli se i na tom, že by děti s lehkou mentální poruchou měly být zařazovány do hlavního vzdělávacího proudu, i když Zeman ministryni upozornil, že 
v krajích a obcích tento názor nemá většinovou podporu. „Chci do konce roku projet všechny regiony a mluvit s řediteli i učiteli, abych je přesvědčila o správnosti novely školského zákona v oblasti inkluze," uvedla ministryně.
S prezidentem hovořila též 
o výzvě vědců proti lhostejnosti a strachu z imigrantů. „Shodli jsme se, že tu nemají místo fašisté a ultrapravicové strany, jež nejsou alternativou. Důležitá je ovšem široká informovanost lidí, kteří musejí vědět, že vláda má situaci pod kontrolou," konstatovala Kateřina Valachová.