Školství musí letos ušetřit 2,5 miliardy, to by podle něj znamenalo snížení učitelských platů. Původně se přitom mělo ve školství zmrazit 4,5 miliardy.

Dobeš byl ve funkci od července 2010. Rezort školství tak bude mít během čtyř let už čtvrtého šéfa. Po Dobešově rezignaci volali odborníci i politici už mnohokrát.

„Nechci omezit peníze ve školství, protože jsme (v tomto) na samém chvostu Evropy, co se týká hrubého domácího produktu,“ uvedl Dobeš. Letos slíbil učitelům přidat na platy čtyři miliardy, tyto peníze by jim tak musel zase vzít. Snížení o 2,5 miliardy se podle něj dotkne jak regionálního školství, tak univerzit. Školy jsou prý přitom už tak podfinancované.

Dobeš také odmítl, že by odcházel kvůli jiným problémům ve školství. Do konce března například slíbil zlepšit čerpání z evropských fondů, v opačném případě chtěl rezignovat. Na dnešní schůzce s evropskými komisaři prý ale Dobeš očekává satisfakci a zúročení své práce v otázce čerpání.

Dobešův odchod v minulosti několikrát žádala odborná veřejnost, naposledy byl terčem kritiky kvůli svému rozhodnutí v kauze právnické fakulty plzeňské univerzity. Na výrazný odpor ministr v zimě narazil také v souvislosti s chystanou reformou vysokého školství. Je již osmým ministrem, který Nečasovu vládu opouští.

Čtěte také: Dobeše by mohla nahradit místopředsedkyně VV Navrátilová